2018.08.11.

Kiss Tibiék Aranyakkordja, Szörényi Levente és Bródy János rockballadája, Sena és Z?AGAR badacsonyi koncertje

– Kulturális programkavalkád várja a Balaton-part közönségét a hosszú hétvégén a Kultkikötőben

A nyár eddigi leghosszabb hétvégéje a Kultkikötőben tulajdonképpen már hétfőn elkezdődik. A sort Kiss Tibi és Vastag Gábor Aranyakkord című „hobbi projektje” nyitja, de a kanapéból előhalászott dalok mellett felolvasószínházi előadás, Szörényi Levente és Bródy János rockballadája, humorest és nemzetközi színvonalú zenészek gondoskodnak a hosszú hétvégét a Balaton-parton töltő közönség tartalmas kikapcsolódásáról. A nyáresti előadásokon és koncerteken többek között Balsai Móni, Trill Zsolt, Adorjáni Bálint, Badár Sándor, Kovács Patrícia, Sena és Zagar is fellép.

Kiss Tibi és Vastag Gábor: Aranyakkord

DÁTUM: 2018.08.13.; 14.; 15.
HELYSZÍN: BALATONFÖLDVÁR, BALATONBOGLÁR, FRISSTERASZ – Badacsony

A teltházas Quimby koncert után az Aranyakkord, Kiss Tibi és Vastag Gábor közös projektje lesz látható és hallható a Kultkikötő három helyszínén augusztus 13-án, 14-én és 15-én. A két zenész „dalspájzból” előkerült szerzeményei között biztosan helyet kap a Balaton című dal is, amelynek – a koncerthez hasonlóan – különleges hangulatot kölcsönöz majd a balatonföldvári, balatonboglári és badacsonyi szabadtéri helyszín.
Az Aranyakkord – Kiss Tibi (Quimby) és Vastag Gábor (A Kutya Vacsorája) közös projektje – egy dalkeltető, a pillanat szülte számok otthona. Koncertjeik is ezt a szobazene hangulatot idézik meg, ahol a közönség közelebb kerülhet a dalok gyökeréhez. Saját számaik mellett improvizációk képében helyet kap a pillanat, életművük egyéb dalai és kedvenceik feldolgozása is. 

Kisspista Csütörtököt mond, szerdán.
DÁTUM: 2018.08.15. 20.30
HELYSZÍN: BALATONFÖLDVÁR (Balatonföldvár, Bajor Gizi Sétány 1.)

„S hogy miért kéne lejönni augusztus tizenötödikén, szerdán? Mert már olykor-olykor kotyogtam róla, de most akkor konkrétan előállok a farbával. Elmesélném Önöknek a Csütörtök című darabomat, szerdán. Hogy mitől lesz minden bizonnyal egyedi ez az este? Mert még sosem hallottam olyanról, hogy bárki is szerdán, csütörtököt mondott volna. De írhattam voón azt is, hogy csak mondom a magamét. Összeválogattam sok éve firkált naplómból majd másfél órára való szavakat. És mondatokat. És csak mondom-mondom a magamét. Egyik színházi történetemet, a másik után. Nem tudom, mi a műfaja. Semmiképp nem nevezném monodrámának. Ha már, akkor inkább, mono-vígjátéknak.” 

Ezekkel a szavakkal ajánlja magát Kisspisti, a Csiky Gergely Színház legendás kellékese, aki már közel 30 éve segíti, és ezzel együtt figyeli a színpadra állított produkciókat és az abban szereplő művészeket. És ha egyszer a kellékes elkezd mesélni… Aki egy igazi, autentikus backstage-élményre vágyik, annak ott a helye a Kultkikötőben, ahol Kisspisti szerdán mond csütörtököt – és vélhetően még sok minden mást is.

A bilincs a szabadság legyen
DÁTUM: 2018.08.16. 20.30
HELYSZÍN: BALATONFÖLDVÁR (Balatonföldvár, Bajor Gizi Sétány 1.)

„Egy talpig racionális, föld jegyében született, görcsösségig kemény és csontos lény vonzódott egy levegő jegyében született, betegségeitől törékeny lényhez. És viszont. Szerintem ez így rendjén való volt, még ha ennyire ellentétes alkatok viszonyát a külvilág általában nem is érti.” – írja Nádas Péter, „Bármi jő” című esszéjében, amelyet Mészöly Miklós és Polcz Alaine, A bilincs szabadság legyen című, tavaly megjelent levelezése kapcsán írt. 

A közel 30 éven át tartó levélváltások nyomán megjelent kötetet a Petőfi Irodalmi Múzeum felkérésére egy felolvasószínházi előadás formájában is megismerheti a közönség. Akárcsak a könyvben, az előadásban feltárulnak a híres házaspár közös életének jelentős és hétköznapi pillanatai, de érzékletesen rajzolódik ki a félmúlt, a szocializmus és a rendszerváltás történelmi korszaka. A előadás szereplői Balsai Móni és Trill Zsolt lesz, a darabot Seres Tamás rendezte. 

Badár Sándor estje
DÁTUM: 2018.08.16. 21.00
HELYSZÍN: BALATONFENYVES (Balatonfenyves, Kölcsey Ferenc u. 14.)

„Föltolták az ázsiómat, azt mondják, hogy színész vagyok. De én nem vallom magamat csak annak. Gyereklovagoltatással foglalkozom, de színészi munkát is végzek. A névjegykártyámra az van írva, hogy Badár Sándor – szóra sem érdemes művész. Sose gondolkoztam azon, hogy mi vagyok.”– vallja magáról Badár Sándor, akiről azért a szerény önbemutatás ellenére tudható, hogy színészként és humoristaként is sok mindent letett az asztalra. Badár Sándor, a Kultkikötő balatonfenyvesi helyszínén ezúttal a stand up műfajában jeleskedik majd. Igazi, kellemes nyáresti szórakozásra számíthatnak azok, akik ezt a programot választják. 

Kőműves Kelemen – Kecskeméti Katona József Színház
DÁTUM: 2018.08.17. 20.30
HELYSZÍN: BALATONFÖLDVÁR (Balatonföldvár, Bajor Gizi Sétány 1.)

A Kőműves Kelemen című rockballadával fordul rá augusztus leghosszabb hétvégéjére a Kultkikötő. A Kecskeméti Katona József Színház szuperprodukciójának zenéjét Szörényi Levente szerezte, a dalszövegeket Bródy János írta, az előadás címszerepét pedig Adorjáni Bálint alakítja: a nagysikerű Varsói melódia férfi főszereplőjét ezúttal zenés-táncos szerepben láthatjuk.
Mit jelent a művészi szabadság? Meddig szükséges az alkotói fanatizmus, és mikortól válik veszélyessé? Miképp oldható fel közösségi érdek és egyéni boldogság konfliktusa? Végletesen átérzett hivatástudat, vagy gőgös karriervágy, túlfűtött ambíció áldozata lesz-e Kelemen? És főként: milyen lesz az a vár, melyet csak emberáldozattal lehet felépíteni? Átok, vagy áldás lebeg fölötte?
Az ismert rock-ballada ilyen és ehhez hasonló felvetések sokaságából áll össze, melyekre nincsenek egyértelmű válaszok. És hogy mi következik a legvégén? Az elkerülhetetlen isteni igazságszolgáltatás… és a kérdés, mi a fontosabb: a művészet, vagy az ember?

Second life, avagy kétéletem – Orlai Produkció
DÁTUM: 2018.08.18. 20.30
HELYSZÍN: BALATONFÖLDVÁR (Balatonföldvár, Bajor Gizi Sétány 1.)

Nincs olyan ember, aki ne játszana el a gondolattal, mi lett volna belőle, ha valami vagy ha minden másképp alakul az életében. Az előadás alkotói ezúttal ezt a játékot veszik komolyan, és ezen keresztül vallanak magukról, tévedéseikről és vágyaikról. Öt fiktív élettörténet jelenik meg, és ezekben találkoznak egymással az alkotók valós vagy elképzelt alteregói.Az Orlai Produkció nagy sikerrel futó előadásának szerepeitJáró Zsuzsa, Kovács Patrícia, Mészáros Máté, Ötvös András és Schruff Milán alakítja. 

Sena
DÁTUM: 2018.08.18. 21.00
HELYSZÍN: BADACSONY(frissTersz – Badacsonytomaj, Kisfaludy Sándor u. 1-3.)

Sena Dagadu több mint egy évtizede meghatározó alakja a budapesti zenei életnek. Két szóló lemez, négy Irie Maffia album és számtalan közreműködés után elkészítette legújabb lemezét, a Feathers-t.
A lemez 2017 áprilisában jelent meg, születése több szempontból is különleges. Ez az első olyan anyag, amelyben az énekesnő saját zenei alapjait használva, producerek nélkül alkotott, illetve a rögzítés sem sávonként történt, hogy méginkább élő hangzásúak legyenek a felvételek. A Feathers úgy válik el a mai zenei elvárásoktól, hogy mégis kortárs zenei és hangzásvilágot mutat. Sena ghánai gyökerű zenei világa a budapesti rockzenészek interpretálásában igazán különleges végeredményt alkot. És ezt az eredmény augusztus 18-án a badacsonyi frissTerasz közönsége is élvezheti. 

Žagar – ClosetoNature
DÁTUM: 2018.08.19. 18.00
HELYSZÍN: BADACSONY (frissTersz – Badacsonytomaj, Kisfaludy Sándor u. 1-3.)

2018 nyári szezonjának zárásaként egy csodás természet közeli helyre, a Badacsony festői lankáira invitálja rajongóit a Z?AGAR. Egy igazi hullócsillagos Balatoni estnek nézünk elébe, méghozzá galaktikus zenékkel. A magyar elektronikus zene éllovasa idén új lemezen dolgozik – remélhetőleg az ismert slágerek mellet új Žagar számok is felcsendülnek majd. Az estet a fiatal feltörekvő budapesti duó, az Analog Balaton nyitja, a koncertek után pedig Galactic Jackson pörgeti majd a lemezeket.A zenekar ígérete szerint a badacsonyi frissTerasz közönségét garantáltan kozmikus élmény várja!

Gyerekszínházi előadások – BALATONFÖLDVÁR:
aug. 18. (SZO) 11:00 Kodzsugukila, a boszorkány (Kabóca Bábszínház)
aug. 19. (V)  11:00 Holdbeli csónakos (Rozs Tamás)
Gyerekszínházi előadások – BALATONBOGLÁR:
aug. 17. (P) 11:00 Holdbeli csónakos (Rozs Tamás)
aug. 19. (V) 11:00 Kodzsugukila, a boszorkány (Kabóca Bábszínház)
Gyerekszínházi előadások – BALATONFENYVES:
aug. 14. (K) 11:00 Holle anyó (Batyu Színház)
aug. 17. (P) 11:00 Kodzsugukila, a boszorkány (Kabóca Bábszínház)
aug. 18. SZO 11:00 Holdbeli csónakos (Rozs Tamás) 

2018.08.11. szombat 15:57

Jegyvásárlás