Rólunk

A Kultkikötő története
2005-ben indult…

A szabadtéri színház először Balatonföldváron nyitotta meg kapuit, mára azonban már négy településen: Balatonföldváron, Balatonszárszón, Balatonbogláron és Alsóörsön várja nézőit. Az elmúlt 19 év legfontosabb eseményeiről az alábbiakban olvashatnak.

A Balatonföldvári Szabadtéri Színpad múltja

“Az 1950-es évek második felében a templom mellett épült fel a ma is meglévő kilencszáz személyes szabadtéri színpad… nyári színházi előadások számára. 1959-ben a teljes nyári időszakra a Csiky Gergely Színház bérelte a színpadot, utána több alkalommal hozott előadást, felléptek még többek között a Győri Színház művészei is. Különböző elnevezésű és című műsor-összeállítások évtizedeken keresztül szórakoztatták a hazai és külföldi vendégeket… a könnyűzenei élet szinte minden ismert zenekara és énekese többször is fellépett Földváron… népszerűek voltak a folklórműsorok is”

– olvashatjuk a Balatonföldvár településtörténeti írások, visszaemlékezések című műben (szerkesztette: Berkesné Hegedűs Márta).A Bajor Gizi Színpad éveken keresztül a kaposvári Csiky Gergely Színház kedvelt nyári játszóhelye volt. Majd 1997-ben bezárta kapuit.

Újra megnyílik a Balatonföldvári Szabadtéri Színpad – a KULTKIKÖTŐ kezdeti évei

Az Összpróba Alapítvány

Nagy Viktor színész 1995-től kezdve foglalkozott nyári táborok színházi foglalkozásainak vezetésével. Az összművészeti táborokat különböző városokban (Kőszeg, Eger, Tata) rendezték meg a szervezők, melyeken a résztvevők a színjátszás mellett a tánc, a zene, a látványtervezés területére is kiterjedő alkotómunkát végeztek. Ebből az alkotómunkából nőtte ki magát – pedagógusok és színházi szakemberek segítségével – 2003 tavaszán az Összpróba Alapítvány, melynek célja és küldetése, hogy alkotótáboraiban a színházat és annak társművészeteit különféle új nézőpontokból ismertesse meg a fiatalokkal.2005-ben a színházi szakemberek és pedagógusok vezette Összpróba Alapítvány állandó helyszínre, Balatonföldvárra költözött. A táborozók ekkor a színházművészet elemeivel való ismerkedés mellett betekinthettek a film, a látványtervezés és a filmforgatás világába is. A próbák a földvári művelődési házban, illetve a szabadtéri színpadon zajlottak. A filmforgatás helyszínéül a Balaton-part és a kikötő szolgáltak. A tábor új bázisa 2016 nyara óta a balatonboglári KULTKIKÖTŐ. A tábor szervezőiben és résztvevőiben a közös munka során merült fel egy nyári kulturális fesztivál létrehozása, a szabadtéri színház lehetőségeinek minél teljesebb kiaknázására. Az Összpróba Alapítvány e kezdeményezésben támogatóra talált Balatonföldvár városának vezetésében, így 2006-ban első évadával ennek az elképzelésnek megfelelően megkezdte működését a Kultkikötő – Balatonföldvári Szabadtéri Színház, mely azóta a Balaton színházi csomópontjává nőtte ki magát.Az első előadás 2006. július 14-én volt, a kaposvári Csiky Gergely Színház társulata a „Veszett fejsze” című művet adta elő Mohácsi János rendezésében.

A Kultkikötő alapító igazgatója: Nagy Viktor

A Kultkikötő ügyvezető igazgatója: Zsilinszky Ádám

2009-től a Kultkikötő saját produkciók, koprodukciók bemutatásával is foglalkozik.
 • Csókol anyád! (2009: együttműködés az Orlai Produkciós Irodával)
 • Énke – Karinthy Frigyes-est (2011)
 • Gyógyír északi szélre (2011: együttműködés az Orlai Produkciós Irodával)
 • Áll a bál (2012: együttműködés a Katona József Színházzal)
 • Lepsénynél még megvolt (2012: együttműködés a 011 Alkotócsoporttal)
 • Hippolyt, a lakáj (2013: együttműködés az Orlai Produkciós Irodával)
 • Roha(n)dó élet (2013: együttműködés a Dumaszínházzal)
 • A csemegepultos naplója (2014: együttműködés az Orlai Produkciós Irodával)
 • Bagoly és cica (2014: együttműködés az Orlai Produkciós Irodával)
 • Boomerang baby – Marlene Dietrich ABC (2015.)
 • Anyám, a nyolcadik kerület! (2018: együttműködés az Összpróba Alapítvánnyal)
 • Boribon nyaralni megy (2020: együttműködés az Összpróba Alapítvánnyal)
 • Vérző Magyarország (2020: együttműködés az Összpróba Alapítvánnyal)
 • Aki megismeri Földvárt, megszereti örökre – Széchenyi Imre és Balatonföldvár… (2021: együttműködés az Összpróba Alapítvánnyal)
 • Csukás-mese – Süsü és barátai (2021: együttműködés az Összpróba Alapítvánnyal)
 • Férfi és Nő 4x (2022: együttműködés az Összpróba Alapítvánnyal)
 • János vitéz (2023: együttműködés az Összpróba Alapítvánnyal)
 • Maggi és Lillemor (2023: együttműködés az Összpróba Alapítvánnyal)
 • valamint az Összpróba ifjúsági alkotótábor és az Összpróba felnőtt alkotó tábor előadásai 2006-tól minden évben.
A jelen, a KULTKIKÖTŐ bővülése

2015 júniusában a 10. évadát ünneplő KULTKIKÖTŐ három városban és négy helyszínen kezdte meg működését: Balatonföldvár mellett új helyszínként Balatonboglár és Balatonfenyves is megjelent a programkínálatban.

A 2018-as évben már több mint 250 eseménnyel – zenés és prózai színházi előadásokkal, koncertekkel, családi programokkal, filmvetítésekkel, kiállításokkal és borkóstolókkal – vártuk a kultúrára szomjazókat. Ebben az évben az északi-parton is állandó játszóhelyre találtunk a badacsonytomaji frissTeraszon, ahová egészen 2022-ig szállítottuk a programokat.

2020-tól a balatonszárszói Csukás Színház új helyszínként csatlakozik a Kultkikötő programsorozatához.

2021-től újabb helyszínnel bővül a szabadtéri játszóhelyek száma, hiszen egy együttműködésnek köszönhetően az alsóörsi amfiteátrum szakmai vezetését a Kultkikötő látja el.

2024-ben felújítások kezdődtek a balatonfenyvesi Kultúrtér területén, ezért határozatlan időre a Kultkikötő, a balatonfenyvesi helyszínén szünetelteti előadásait. Bogláron, Szárszón, Földváron és Alsóörsön változatlanul várja kedves nézőit.

A helyi önkormányzatokkal kötött hosszú távú együttműködési, illetve közszolgáltatási szerződések biztosítják a folyamatosságot.

A Kultkikötőbe vetett bizalmat minőségi programokkal, ingyenes rendezvényekkel és sok látogatóval igyekszik meghálálni a szervező csapat.

 

HELYSZÍNEK

Földvár
Szárszó
Boglár
Alsóörs

A Kultkikötő legrégebbi, egész éves programhelyszíne. A szabadtéri színház átépítésének időszakában kamaradarabok a Kulipintyó Villa szabadtéri színpadán és a művelődési házban valósulnak meg.

A balatonszárszói Csukás Színház szakmai vezetését 2020-tól a Kultkikötő végzi. Állandó, egész éves programszolgáltatóként vagyunk jelen a településen. A helyszínen kertmozi hangulatú fedett színpad és nézőtér várja a látgatókat.

Balatonbogláron a teljesen megújult Balatonboglári Varga Béla Városi Művelődési Ház és szabadtéri színpada nyújt helyszínt a Kultkikötő előadásainak. A Kápolna-színpad ingyenes zenés programokkal, kortárs művészeti kiállításokkal, valamint összművészeti táborral színesíti a programsorozatot. Egész éves programszolgáltatóként vagyunk jelent a településen.

2021-ben ért bennünket az a megtiszteltetés, hogy Alsóörs is bizalmat szavazott nekünk. Arra, hogy azt tegyük, amihez a legjobban értünk, és Földvár, Szárszó, Boglár és Fenyves mellett itt is szervezzünk olyan programokat, melyek minden generáció számára garantálják a minőségi kikapcsolódást.

https://kultkikoto.hu/wp-content/uploads/2023/11/decor_birds_4.svg

Adó 1%

A Kultkikötő évről évre sokszínű és változatos kulturális programkínálattal várja a balatoni közönséget: ebben a misszióban éppúgy helye van a humornak és a könnyed műfajoknak, mint ahogy az elgondolkodtató, komoly daraboknak, de a színházi előadások és koncertek mellett jól megférnek a gyerekprogramok, az irodalmi estek és a kiállítások is.

Köszönjük, ha adója 1%-ával a Kultkikötő kulturális misszióját támogatja!

Jegyvásárlás