2018.08.14.

BorKultúra a Kultkikötőben | Fata Pince

A balatonföldvári Kultkikötőben minden hétvégén bemutatkozik egy borászat a Balatoni Kör tagjai közül. Ezen a héten a Fata Pince borai kerülnek reflektorfénybe.

Fata István kéményseprő mester beleszeretett a balatonfelvidéki tájba, 1927-ben megalapította a mai Fata Pincét Badacsonyban. Olasz család utódjaként ereiben és szellemében is örökölte a szőlő és a bor szeretetét, így hozzáértő kézzel fogott bele a szőlészkedésbe.

Új szőlőt telepített a pincészet köré, elsősorban rizlinget, amely a kedvence volt. Az elmúlt közel 100 évben családi hagyománnyá vált borászkodást unokái, dédunokái folytatják.

A 9,5 hektáros ültetvény a festői borvidék vulkanikus tanúhegyein, Gulács, Tóti-hegy és Badacsony lejtőin terül el. Az ültetvények jelentős részén fehér szőlő található, melyen elsősorban kézi művelést alkalmaznak.

A birtok 2008-ban újult meg és az alapító dédnagyapa tiszteletére kapta a Fata Pince nevet. A cégér szintén az ő emlékét őrzi, tisztelegve kéményseprő mestersége előtt.A szénceruzával rajzolt fekete grafika a foglalkozására, az összefonódó cseppek pedig a családra utalnak, hirdetve, egy a család és egy a cél.

Kóstolja meg a Fata Pince borait hétfőn az Aranyakkord, szerdán a Kisspista Csütörtököt mond, szerdán., csütörtökön a A bilincs a szabadság legyen, pénteken a Kőműves Kelemen vagy szombaton a Second life, avagy kétéletem című előadás estéjén a balatonföldvári Kultkikötőben! 

2018.08.13. hétfő 12:22

Jegyvásárlás