2018.08.13.

Sena Dagadu: Ha közel a part és van elég fagyi, akkor nagy baj nem lehet

Ez most nem az a szakasza az életünknek, amikor nagyokat nyaralunk – sommázza az előtte álló időszakot Sena Dagadu. Az Irie Maffia énekes-frontembere a húzósnak ígérkező nyári szezont rövidebb családi kiruccanásokkal próbálja majd átvészelni, de saját zenekarával, a Sena Banddel „munkaügyben” is megfordul majd a Balaton-parton: augusztusban például a badacsonyi Friss Teraszon hallhatjuk őt.

A zene, amit játszotok, nagyon szabad, vagy legalábbis jó eséllyel a szabadság jut róla az ember eszébe. De ez ugye nem jelenti azt, hogy zenélés közben ti szabadságon vagytok. Akkor ti dolgoztok. Mikor és hogyan szoktatok pihenni, kikapcsolódni?

Nagyon szeretünk a családdal és a barátainkkal együtt utazni. Amikor nyáron van néhány nap üresjárat, akkor belföldre megyünk. Az a legjobb és leggyorsabb. Pár nap Budapesttől és a napi feladatoktól távol, amikor kicsit le lehet ereszteni. Ilyenkor több családdal közösen kibérelünk a Balatonon egy nagy házat, kint főzünk, bográcsozunk, grillezünk, a gyerekeket pedig „eleresztjük” a kertbe. Szeretem ezeket a gyors nyaralásokat, mertmindenki tud egy kicsit pihenni, töltődni: többen vagyunk több gyerekre, ők is jól elvannak egymással, meg a felnőttek is.

Ezek a gyors nyaralások. Hosszabb kikapcsolódás szóba sem jöhet?

Az utóbbi néhány évben nem nagyon volt alkalmunk hosszabban, mondjuk egy hétig nyaralni. Egy időben a ghánai utunk jelentette ezt a teljesebb kikapcsolódást: januáronként elmentünk oda egy hónapra a családdal. Most is ott voltunk, nemrég jöttünk vissza, de az ott töltött idő egyre kevésbé szól a pihenésről. Mivel az ottani zenei életben is jelen vagyok, az idő nagy része inkább arról szól, hogy utolérjem magam, mindenkivel találkozzak, stúdiózzak, rádiózzak, tévézzek. Mielőtt visszajöttünk Magyarországra, éppen egy kulturális hetet szerveztünk, egyáltalán nem pihentem… Ez most nem az a szakasza az életünknek, amikor nagyokat nyaralunk, inkább ezekből az elcsípett, 2-3 napos kiruccanásokból áll össze a pihenés. 

Milyen gyakran és merrefelé szoktatok megfordulni a Balatonon?

Ha megyek, akkor barátokkal, vagy barátokhoz, akiknek a környéken van nyaralójuk. Nagyon változó, hogy milyen gyakran. Leginkább a Balatonfüred-Almádi-Káptalanfüred tengelyen szoktunk mozogni. Az egyik barátnőm füredi, hozzá is sokat járunk. A zenekarunkból a dobosunknak Káptalanfürednél van háza, van, hogy ott vendégeskedünk, de Almádit is szeretjük. De van olyan is, hogy random lefoglalok egy jó kis szállást, és akkor kettesben a kislányommal „megszökünk” valahova.

Ilyenkor van valamilyen speciális szempont a szállás, vagy akár a helyszín kiválasztásakor? 

Nem vagyok válogatós. Igaziból két fő szempont van: az egyik, hogy közel legyen a part, könnyen le tudjunk jutni a vízhez, a másik pedig az, hogy legyen elég fagyi. És kukorica…Szerencsére eddig még egyikből sem szenvedtünk hiányt (nevet). Ha ez a kettő van, akkor nagy baj nem lehet.
Hogy látod, hogy alakul a nyaratok?
Szerencsére elég sűrű nyár elé nézünk, rengeteg fesztiválra és városi napra megyünk. Keresztül-kasul járjuk majd az országot, októberig több mint hatvan koncertünk lesz, úgyhogy ez a nyár egyáltalán nem a pihenésről fog szólni. A Sena Banddel, a saját zenekarommal megyünk Erdélybe is, és az IrieMaffia-val is lesznek fellépések, nem fogunk unatkozni. Most azon vagyok, hogy a lányomnak megszervezzem a nyarat, hogy – ha már egy jó részét nélkülünk kell töltenie – legalább ő megkapja a maga nyaralás-adagját. 

Számodra mi jelenti a szabadságot, a kikapcsolódást, a feltöltődést?

Amikor nincs nyomás, hogy siessünk egyik helyről a másikra. Ilyenkor úgy tudok együtt lenni a családdal, hogy mindenki boldog, mindenki el tudja ereszteni magát: gondtalanul lehet függőágyban „fetrengeni”, olvasni, fröccsözgetni, barátnőkkel, barátokkal beszélgetni. Közben a kislányom vidáman eljátszik az ő barátaival, a férjem pedig kiélheti a tűzépítési és kültéri főzéssel kapcsolatos vágyait. Ha van néhány nap, amikor ezeket a dolgokat lehet csinálni, amikor az olyan éltető elemekkel, mint a tűz, a víz(és a fagyi) közelebbi kapcsolatba lehet kerülni, akkor én már boldog vagyok, és jól érzem magam.

Augusztus 18. szombat 21:00 – SENA frissTerasz – Badacsony

Forrás: Partlap

Jegyvásárlás