2018.08.08.

Borkultúra a Kultkikötőben | Pócz Pincészet

A balatonföldvári Kultkikötőben minden hétvégén bemutatkozik egy borászat a Balatoni Kör tagjai közül. Ezen a héten a Pócz Pincészet borai kerülnek reflektorfénybe.

A borászat filozófiája átmenteni és megőrizni a borokban a szőlő íz-, zamatgazdaságát, gyümölcsösségét.

„A világfajták – Sárgamuskotály, Rizlingszilváni, Chardonnay, Sauvignon blanc, Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon – mellett megvannak a Hungarikumok és a Kárpát-medencei fajták is mint az – Irsai Olivér, Zöldveltelini, Olaszrizling, Kékfrankos.
Miután sok szőlőfajtával dolgozunk, ez kiváló lehetőséget ad a borásznak a magas minőségű Cuvée borok készítéséhez. Azt gondolom, a „Cuvée”-k jelenítik meg igazán a pincészet egyediségét, a borász ízlésvilágát és a borvidék kiváló adottságait.

Néhány szót a kezdetekről, a festői szépségű Kishegyről és a kiváló adottságokkal bíró Dél- Balatoni Borvidékről.
A talaj, amiben gyökerezünk agyagos kissé meszes – Kishegy – , löszös alap, barna feltalaj – Kokashegy – és mind ehhez a csodálatos Balaton egy karnyújtásnyira. Ez a mediterán környezet a magas minőség záloga.
1991-ben kezdődött, de a szőlőtermesztéshez, borkészítéshez való kötődés  a családban több generációra vezethető vissza. Gyermekkorom – „lovas kocsis, szalonnasütős ”– szüreti élményei meghatározták és megalapozták felnőtt életemet. A szellemi muníciót a Jászberényi  Kertészeti Szakközép- és a Gyöngyösi Kertészeti Főiskolán kaptam, ahol 1975-ben szereztem szőlész-borász diplomát. Gyakornoki éveimet a Balatonboglári ÁG-ban töltöttem, ahol később szaktanácsadóként dolgoztam. 1984-től 1990-ig a balatonlellei TSZ főkertésze  voltam. A rendszerváltást követően kezdtem építeni a birtokot, amely ma  már nem csak szőlőtermesztéssel és borkészítéssel, hanem vendéglátással  is foglalkozik. Ebben a munkában segítségemre vannak gyermekeim, Szilvia, Attila és nem utolsósorban párom, Katalin.  Bízom benne, hogy az unokáim is belenőnek és beleszeretnek ebbe az életformába.”

Pócz József

Kóstolja meg a Pócz Pincészet borait csütörtökön a Kortalan kortárs, pénteken a Bagossy Brothers Company akusztikus koncert vagy szombaton a Holt költők társasága című előadás estéjén a balatonföldvári Kultkikötőben!

Jegyvásárlás