2017.07.05.

Villáminterjú Földes Eszterrel

Július 7-én este a Kiscsillaggal Földes Eszter lép színpadra a földvári Kultkikötőben. A Semmi konferenciában egy színészre bízva az összes drámai szerepet, Földes Eszter egymaga alakítja Pétert, a kisfiút, Zsuzsát, az édesanyát és a hajléktalan Jónás karakterét is.

Hogy született meg a Semmi konferencia ötlete?

Földes Eszter: „Az alapötlet Lovasi András fejében fogant meg körülbelül tíz évvel ezelőtt. Aztán ettől függetlenül született két estjük Idáig tudom a történetet címmel, ami egy szerelmi háromszögről szól. És aztán ez a kettő egy egésszé érett természetesen sok közös agyalás, beszélgetés által. A darab végső dramaturgiája, szerkezete pedig az én munkám.”

Az Erkel Színházban bemutatott verziónál egy bensőségesebb, kamarajellegű előadás érkezik Földvárra. Miben változott a Semmi konferencia?

„Mindenben. Mondhatni egy zenés monodráma lett belőle. Előbbi inkább show szerű, színházi elemekkel dúsított koncert, ahol a zenét erősíti az elhangzott próza. Ez pedig egy prózai előadás sok zenével. Ahol a prózai cselekményt erősíti a zene. Egy szép színházi előadás. Aminek létrehozásában a tervezők is nagy szerepet játszottak. Vereczkei Ritát dícséri a díszlet, jelmez, Márkus Sándort pedig a bábok tervezése.”

A Kiscsillag zenekar mellett egyedül állsz majd színpadra színészként. Mennyire inspiráló így a feladat? Nagyobb kihívás? 

„Végtelenül inspiráló és hatalmas kihívás. Színészi brillírozásra ad lehetőséget egy ilyen feladat. Játszom benne egy Kornél nevű hajléktalant, Zsuzsát az anyát, Pétert a kisfiút, egy politikust, és még egy nadrágból rögtönzött kis bábelőadást is prezentálok élőképes vetítéssel. Szóval nagy falat, és nagyon izgalmas.”

Nem először lépsz a Kultkikötő színpadára. Sok nálunk fellépő művész azt mondja, különleges atmoszférája van a helyszínnek. Te milyen érzésekkel térsz vissza?

„Imádom!”

Jut idő pihenésre is a nyáron?

„Nem igazán. De ez nem baj. Majd szeptemberre tervezünk egy hosszabb kikapcsolódást.”

szerző: Molnár Karesz

Jegyvásárlás