2020.03.24.

Miért kell a magyar dal? – Kultkikötő

A Hangfoglaló Program #mertkelladal kezdeményezése a könnyűzenei szakma összefogására és a magyar könnyűzenét szeretők támogatására buzdítja a résztvevőket. A kampány célja, hogy az emberek tudatos zenefogyasztással, több magyar dal hallgatásával és lejátszásával, plusz költségek nélkül segítsék a magyar könnyűzenét ebben a nehéz helyzetben. A kezdeményezéshez a Kultkikötő is csatlakozott – szerintünk is kell a dal! Ha valamikor, akkor most nagyon nagy szükség van a zenére, ahogy a zenészeknek is a hallgatóságra.

„Magyarország leghosszabb összművészeti fesztiváljaként szívügyünknek tekintjük a magyar könnyűzenét – az elmúlt 15 évben a hazai zenekarok nagy része már megfordult a játszóhelyeinken.  Ezek a koncertek, vagyis az igényes hazai zene a Kultkikötőben egyet jelent az önfeledt nyári estékkel, a felhőtlen kikapcsolódással. Ez most egy új és mindenki számára nehéz helyzet, amihez próbálunk alkalmazkodni, miközben nagyon bízunk benne, és keményen dolgozunk érte, hogy ezen a nyáron is sok ilyen esténk legyen. Ezért örömmel csatlakozunk minden olyan kezdeményezéshez, ami abban segít, hogy a kulturális szféra szereplői a járványügyi helyzet elmúltával mielőbb rendezni tudják a soraikat” – mondta Nagy Viktor a Kultkikötő alapító igazgatója.

A #mertkelladal kampányról

A könnyűzene minden szegmense nehéz helyzetbe került a koronavírus terjedésének megakadályozására bevezetett intézkedések következtében. A rendezvények elmaradása éppúgy érinti a koncertező zenészeket, mint a jogdíjra jogosult zeneszerzőket, a színpadot, a hangot, a fényt biztosító technikai személyzetet, a helyszínek működtetőit, a hangszerek forgalmazóit és a produkciók megszületésében résztvevő szakembereket.

Segítség nélkül viszont veszélybe kerülhet a magyar könnyűzene minden szegmense. Ahhoz, hogy a magyar könnyűzene a lehető legkisebb károkkal élje túl a válságot, szükséges a zenészek és az ágazatban dolgozók, valamint a zeneszerető és a zenét hallgató emberek összefogása. Most van igazán szükség a tudatos zenefogyasztásra, a minél több magyar zene lejátszására és hallgatására, hiszen ennek a kreatív iparágnak az alapjait a dalok teremtik meg.

#mertkelladal Kultkikötő lejátszási lista Spotify-on: bit.ly/mertkelladalKultkikoto_Spotify

#mertkelladal Kultkikötő lejátszási lista Youtube-on: bit.ly/mertkelladalKultkikoto_yt

A magyar könnyűzene számára nagy segítség lenne, ha a következő hónapokban az egyébként a könnyűzenére szánt pénzeket – amennyiben továbbra is van erre lehetőség – mindenki a könnyűzenére fordítaná. Azonban a tudatos zenefogyasztással is további támogatást kaphat a magyar könnyűzene. Azzal, hogy mindenki csak olyan helyekről tölt le, néz és hallgat magyar előadókat, amelyekről biztosan állítható, jövedelemhez juttatják a dalszerzőket és az előadókat, lehet segíteni a zenészeket és a magyar zene jövőjét. És ez fokozható. Új dalok, zenék, előadók megismerésével, hallgatásával, ajánlásával növekedhet a magyar könnyűzene részesedése a zenefogyasztásból, ami üzenet lehet a hazai rádiók és televíziók szerkesztői felé: érdemes több magyar dalt játszani.

A magyar könnyűzene szereplői is szeretik a jó külföldi zenéket, zenészeket. Ugyanakkor most nagy szükség van a hazai könnyűzenei élet támogatására. A növekvő magyar zene fogyasztása, a magyar dalok lejátszásának előtérbe kerülése a tévékben és rádiókban az egyébként is megfizetendő jogdíjakat az országban tarthatják, a magyar alkotókhoz irányíthatják. Mindez pedig segíthet abban, hogy a jövőben is szülessenek magyar dalok, az újra induló koncerteknek és fesztiváloknak is legyenek fellépői. Ezért kell a magyar dal.

A kampány céljai és üzenetei

– Amíg nincsenek élő koncertek, hallgass magyar zenéket!
– Mert ez kell ahhoz, hogy kedvenc zenekaraid, énekeseid továbbra is alkothassanak.
– Hallgass minél több magyar zenét úgy, hogy fizetsz is érte!
– Olyan platformokat válassz, amelyeken keresztül a lehető legtöbb bevételhez juthatnak a magyar dalok szerzői és előadói!
– Ez az összefogás kell ahhoz, hogy a magyar könnyűzene a lehető legkisebb károkat elszenvedve élje túl a válságot.
– Hallgass magyar zenéket!
– Támogasd ezzel kedvenceidet!
– Fedezz fel magadnak és másoknak új előadókat!
– Szerettesd meg másokkal is a magyar dalt!
– A holnap magyar könnyűzenéjéért fogunk össze!
– Mert kell a dal, és kell, hogy a kedvenc magyar szerzőid és előadóid ezt követően is új dalokat írhassanak.

A kampányhoz a Kultkikötő is csatlakozott: a #mertkelladal kezdeményezés keretében létrehozott Kultkikötő lejátszási lista (amely a korábbi években a balatoni játszóhelyeinken fellépő hazai zenészek dalait tartalmazza) a Spotity-on és a Youtube-on is elérhető.

#mertkelladal Kultkikötő lejátszási lista Spotify-on: bit.ly/mertkelladalKultkikoto_Spotify

#mertkelladal Kultkikötő lejátszási lista Youtube-on: bit.ly/mertkelladalKultkikoto_yt

#mertkelladal lejátszási lista Spotify-on: https://spoti.fi/2vBeeBm 

#mertkelladal lejátszási lista Youtube-on: http://bit.ly/mertkelladalyoutube

Jegyvásárlás