2022.08.26.

Közel 25 ezer néző választotta idén nyáron a Kultkikötőt

Csillagos nyári éjszakák, emlékezetes alakítások, táncra csábító dallamok, maradandó pillanatok. 2022 nyarán közel 25 ezer néző látogatott el a Kultkikötő hat Balaton-parti játszóhelyére azért a semmi mással nem összehasonlítható élményért, amelyet a szabadtéri színház jelent.

„A koronavírus-járvány évei után jó volt újra félelem nélkül találkozni egymással, nem pedig másfél méter távolságból, maszkban beszélgetni az előadások előtt és után. Újra a maga teljességében élhettük meg azt az élményt, amit a színház jelent, ami a lényege – és amire csak a színház képes. Nagy boldogság, hogy 2022-ben is ennyire sokan választottak bennünket! Igyekeztünk számukra tán minden korábbinál színesebb kínálatot biztosítani, ráadásul idén már hat játszóhelyen találkozhattak velünk a Balaton körül: Földvár, Szárszó, Boglár, Fenyves és Badacsony mellett Alsóörsön, igazán különleges helyszínen, egy erdő közepén megbúvó, egykori kőbányából kialakított játszóhelyen is izgalmas produkciókkal vártuk nézőinket. A nyárnak vége, a szabadtéri színpadokat lebontottuk, ez azonban egyáltalán nem azt jelenti, hogy a többi évszakban ne tartogatnánk izgalmas meglepetéseket a Balaton partján élőknek, ide látogatóknak” – mesélte a nyári szezonról Nagy Viktor, a Kultkikötő alapító igazgatója.

Akárcsak a korábbi években, idén is megannyi érdekes produkció, közel kétszáz program közül válogathatott a Kultkikötő közönsége. A nyári repertoárban a színházi előadások mellett koncertek, irodalmi estek, gyerekelőadások is helyet kaptak, a Kultkikötő Kápolnatárlatok kiállítássorozat keretében pedig hét kortárs alkotó képeit tekinthették meg a látogatók varászlatos környezetben, a balatonboglári Vörös és Kék kápolnában. Az olyan visszatérő közönségkedvencek mellett, mint a GRUND vígszínházi zenekar, a Szabó Győző és Rezes Judit nevével fémjelzett Loveshake vagy a Budapest Bár, számos olyan produkció várta a nézőket, melyek még nem jártak a Kultkikötő játszóhelyein. Ilyen volt például a Hárman a padon című produkció Gálvölgyi Jánossal és Benedek Miklóssal, a Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház Csehov-előadása, Oláh Ibolya Női posta című színházkoncertje, illetve a Dunakanyar című kamaradarab is, Szinetár Dóra és Makranczi Zalán főszereplésével. Különleges színfoltja volt az évadnak az István, a király iskolába megy című produkció, melyben a legfiatalabb generáció tehetséges képviselői állították színpadra a szívünknek oly kedves rockoperát. Az ingyenes előadás teljes támogatói jegybevételét – több mint százezer forintot – a Kultkikötő a Juszt-is teszünk! Alapítvány a Hátrányos Helyzet Csökkentéséért számára ajánlotta fel, melynek fő célja, hogy csökkentse a hátrányos helyzetű gyerekek lemaradását a jobb anyagi és szociális körülmények közé születő társaikkal szemben.

Egy régi hagyomány is újraéledt ebben az évadban. Néhány év szünet után a Kultkikötő legénysége idén ismét arra kérte közönségét, hogy válasszák ki, mely előadások tetszettek nekik a leginkább a színes repertoárról. A felhívásra rengeteg szavazat érkezett, melyek értelmében a Kultkikötő 2022-es évadának közönségdíjas felnőtt produkciója Földes László Hobo Tudod, hogy nincs bocsánat című előadása lett, míg a gyerekelőadások közül a Mórocz Adrienn előadásában a Boribon nyaral című bábelőadás kapta a legtöbb szavazatot. A nyári szezonnak ebben az évben két különdíjas előadása is lett: Bakos-Kiss Gábor Frankie, a király és a kárhozott, valamint a Sanyi, Én és a Gyerekek Produkció A kerek kő című előadása. A fesztivál szervezői az előadók számára különleges üvegplakettel szeretnék ebből az alkalomból emlékezetessé tenni az idei nyarat, a szavazók között pedig exkluzív Kultkikötő-ajándékcsomagok találtak gazdára.

Jegyvásárlás