Garamvári Szőlőbirtok júliusban a balatonboglári Kultkikötőben

Évvekkel ezelőtt a Kultkikötő elhatározta, hogy nem csupán minőségi színházi produkciókkal, koncertekkel, irodalmi estekkel és képzőművészeti programokkal szeretné gazdagítani a balatoni nyarat, hanem a borkultúra jeles hazai képviselőire is szeretné felhívni a közönség figyelmét. Nagy öröm számunkra, hogy évről évre bemutathatjuk a Balaton borrégió kiemelkedő borászait. 2023-ban a Garamvári Szőlőbirtok borai látogatnak el balatonboglári helyszínünkre: közreműködésüknek köszönhetően az elsők között érkező vendégeinket az esti előadások előtt egy pohár borral vendégeljük meg.

„…Engem a pezsgőgyártás érdekel és hiszek abban, hogy csak kiváló minőségű pezsgőt fogok előállítani…”
Garamvári Vencel

1990-ben úgy éreztük elérkezett az ideje, hogy megvalósítsuk, amit megálmodtunk…
Céljaink elérésében segített minket a dél-balatoni szőlőültetvények különleges fekvése, a szülőktől örökölt földszeretet és a tettvágy, hogy bebizonyítsuk: a bennünk rejlő szorgalommal a legmagasabb minőségű pezsgőt és bort leszünk képesek előállítani a hazai piacon.
Tradicionális pezsgőkészítés azonban nem létezhet megfelelő pincészet nélkül. Budafokon találtunk rá arra a több mint 100 éves Sörház utcai pezsgőpincére, melynek felújítása és modernizálása 3 évi munkába telt.
Az elmúlt 25 évben termőterületeinket növeltük, dűlőinken évről-évre új ültetvényeket telepítettünk és fejlesztettünk, gépesítettünk.
Ennek köszönhetően ma már 80 hektáron gazdálkodunk és tavasztól őszig azon fáradozunk, hogy a szüretkor feldolgozott szőlő kifogástalan minőségű borrá, pezsgővé érlelődjön…
…és az álomból valóság LEGYEN.

A borok mellé az alábbi előadásokat “kínáljuk”: 
2023. júl. 1. (Szo) 20:30 – Oscar ➡️
2023. júl. 8. (Szo) 20:30 – Három magas nő – Edward Albee ➡️
2023. júl. 22. (Szo) 20:30 – Kalamazoo ➡️
2023. júl. 29. (Szo) 20:30 – A GRUND – vígszínházi fiúzenekar koncert ➡️

7

Elérhetőség: Garamvári Szőlőbirtok – Balatonlelle
Balatonlelle, Kishegy telep 42. Telefon: 
+36 85 454 701 / +36 70 999 9983  Email: rendezveny@garamvari.hu
Budapest, Sörház u. 20. Telefon: +36 1 227 4060  Email: vinarium@garamvari.hu

MÚLTUNK ÉS JELENÜNK

A családi vállalkozás története 1966-ban kezdődött, amikor Garamvári Vencel a Kertészeti Egyetem borászati szakán megszerezte diplomáját, majd az ország akkori legnagyobb pezsgőüzemének kereskedelmi igazgatójaként negyed évszázados tapasztalatot szerzett a borászat és pezsgőkészítés területén.

1990-ben megváltozott a világ, az ország új kihívások elé nézett. Az országgal együtt ő is a változás mellett döntött, így önállósította magát: néhány lelkes, az újítást szorgalmazó társával együtt létrehozták vállalkozásukat, Vinarium néven. A cég fő profilja a prémium borokat készítő borászok képviselete, boraik forgalmazása volt.

1993-ban a borász szelleme és álma győzedelmeskedett, és az addig pusztán kereskedelmi tevékenységet fokozatosan felváltotta a szőlőtermesztés és a borkészítés. A Dél-Balaton csodálatos panorámájú szelíd dombjain vásárolták meg első dűlőiket Balatonboglár, Szőlősgyörök és Balatonlelle községek térségében, és megalapították a Szent Donatus pincészetet Balatonlellén.

Az 1996-os esztendő nagy áttörést hozott a vállalkozás életében. A Garamvári család tulajdonába került Budafokon a Sörház utcai pince, mely pezsgőik készítésére minden szempontból alkalmasnak bizonyult. A közel 5000 m2-es terület felújítását követően a borkészítés és pezsgőgyártás folyamataihoz szükséges technológiai fejlesztések következtek, melyek a legújabb követelményeknek is megfelelnek.
A családi vállalkozás megkezdhette a „methode traditionelle” technológián alapuló, tradicionális pezsgőkészítést.

1999-ben jelennek meg a piacon az első Vincent pezsgők. Ekkor a borász szakmai elhivatottsága mellett felesége gazdasági rátermettsége és közgazdasági végzettsége együttesen viszi előre a céget a fejlődés útján.

2003 óta a cég Garamvári Szőlőbirtok néven, két helyszínen – Balatonlellén és Budafokon – folytatja tevékenységét. A két üzem kitűnően illeszkedik egymáshoz, hiszen a palackosbor-termelés zöme Lellén történik, és itt termelik meg pezsgőik alapborát is. Az itt található szőlőbirtok ma már 80 hektáron terül el, a hozzá szorosan kapcsolódó szőlőfeldolgozóval és pincével együtt.
Budafokon az értékesítési központban saját készítésű borok és pezsgők kereskedelmével foglalkoznak, de ugyancsak itt, a Pezsgőpincében történik a Balatonlellén termelt alapbor pezsgősítése és érlelése is.
A család tagjai aktív résztvevői a birtok életének. A termelés, a kereskedelem és a cégvezetés területén egyaránt közösen irányítják a munkafolyamatokat, amelyekben már a legfiatalabb generáció is igyekszik részt vállalni.

2006-ban a Garamvári Szőlőbirtok számos nemzetközi elismerés mellett elnyerte az „Év Pincészete” kitüntető címet.
Ugyanebben az esztendőben a Magyar Borakadémia „Az év bortermelője” címmel ismerte el Garamvári Vencel több évtizedes, kitartó és elhivatott munkáját.

2015-ben jubilálta a vállalkozás működésének 25. évét.
Hátratekintve: rendezett szőlősorok, szépen működő termelőüzem, legújabb technológiával rendelkező degorzsálósor, több ezer palack pincében érlelődő pezsgő, felújított központi épület és rengeteg elhangzott értékes mondat, előadás, cikk, borbemutató köszön vissza.
A jelenben: megújult céges arculat és pezsgődizájn, megfiatalodó Kócsagos sorozat, megújuló üzem, számos megkeresés szakmai fórumok tartására, jó pár borásztárs pezsgőjének megalkotása.
És a jövő… csak szépen rajzolódik. Ami bizonyos: a szüntelen törekvés arra, hogy a mindennapjainkban munkákkal

ÉRTÉKET TEREMTSÜNK, ÉS AMI ÉRTÉK VOLT, AZT MEGŐRIZZÜK.

Elérhetőség: Garamvári Szőlőbirtok – Balatonlelle
Balatonlelle, Kishegy telep 42. Telefon: 
+36 85 454 701 / +36 70 999 9983  Email: rendezveny@garamvari.hu
Budapest, Sörház u. 20. Telefon: +36 1 227 4060  Email: vinarium@garamvari.hu

Kapcsolódó tartalmak