2023.06.09.

Kékajtó Borászat és Szőlőbirtok augusztusban Balatonbogláron a Kultkikötőben

Évvekkel ezelőtt a Kultkikötő elhatározta, hogy nem csupán minőségi színházi produkciókkal, koncertekkel, irodalmi estekkel és képzőművészeti programokkal szeretné gazdagítani a balatoni nyarat, hanem a borkultúra jeles hazai képviselőire is szeretné felhívni a közönség figyelmét. Nagy öröm számunkra, hogy évről évre bemutathatjuk a Balaton borrégió kiemelkedő borászait. 2023-ban a Kékajtó Borászat és Szőlőbirtok borai látogatnak el balatonboglári helyszínünkre: közreműködésüknek köszönhetően az elsők között érkező vendégeinket az esti előadások előtt egy pohár borral vendégeljük meg.

Történetünk: A Kékajtó Szőlőbirtok és Borászat családi vállalkozás, melyet egy hosszú plátói szerelem hívott életre: a bor iránti rajongás és a csoda, ami mögötte van. 20 évnyi hazai és nemzetközi kóstolási tapasztalattal a hátunk mögött gondoltunk először komolyan arra, hogy talán mi is létrehozhatjuk a saját „csodánkat”. Ebben az időszakban nem csak a borokra, hanem a mögöttünk rejlő birtokra, munkákra, folyamatokra is kíváncsiak lettünk. Családunkban szinte észrevétlenül mindenki ráhangolódott a pályaválasztásra, így a vendéglátós szakmából kilépve kezdetét vehette a mi boraink megszületése.

2015-ben alapítottuk a Kékajtó Szőlőbirtok és Borászatot, melyet azóta folyamatosan építgetünk. Ma már közel 10 hektárnyi területtel rendelkezünk Kőröshegyen a Balaton déli partján. Jelenleg ültetvényeink nagy része szerkezetátalakításon esik át, így 4 hektárról szüretelünk. Hosszú még az út, de számunkra szépnek ígérkezik. Jó energiájú, csodás területeken gazdálkodunk. A hitünket, a munkánkat, a tudást és a természet erejét zárjuk a boros palackjainkba… és persze lesz bennük bor is, elképzelésünk szerint a legjobbakból.

A borok mellé az alábbi előadásokat “kínáljuk”: 
2023. aug. 5. (Szo) 20:30 – A Pál utcai fiúk 
2023. aug. 12. (Szo) 20:30 – Hé, Magyar Joe! – Földes László Hobo 
2023. aug. 18. (P) 20:30 – Tizenhét hattyúk – Esterházy Péter 

Elérhetőség: Kékajtó Borászat és Szőlőbirtok – Kőröshegy
Kőröshegy, Árnyas köz. Telefon:+36703916667
 / +36703917659  Email: [email protected]

Borvidék és dűlőink:
A Balaton déli partján a Balatonboglári borvidéken található a Kékajtó Szőlőbirtok és Borászat. Területeink kizárólag Kőröshegyen helyezkednek el a Völgyhíd ölelésében. Kiválasztásukat több éves kutatás előzte meg. Fontos volt számunkra, hogy a borvidéken egy, a régi időkben méltán híres termőhelyet újra visszahozzunk a köztudatba. Nem titkolt szándék, hogy a jövőben e nagyon jó adottságokkal bíró területekről, kiemelkedő minőségű szőlőből, kiváló borokat készítsünk. Eddigi tapasztalataink alapján a Balatonboglári borvidék kőröshegyi része kiváló választásnak tűnik. Az olaszrizling és kékfrankos szőlőfajták minőségben magasan hozzák elvárásainkat.

Dűlőink:
Borochegy: Területeink nagy része itt található. Jelenleg olaszrizling és kékfrankos terem. Folyamatos szerkezetátalakításon megy át, így a közeljövőben termék palettánk rajnai rizlinggel és néhány ezen a borvidéken honos ritka szőlőfajtával gazdagodik.

Öreghegy: 2020-ban kapcsolódott be a termelésbe, ezáltal 2021-ben bekerül a termékeink közé a zweigelt és a merlot szőlőfajták. Olaszrizlinget ezen a területen is művelünk.
Pap útja: 2020-tól a chardonnay szőlőfajtával kezdtünk el foglalkozni ebben a dűlőben. Az első szüret megerősített minket abban, hogy nagy odafigyeléssel, sok munkával jó minőséget tudunk előállítani.

Filozófiánk:
Egy szó: FENNTARTHATÓ.

Már a kezdetekkor fel sem merült, hogy egy szőlészet és borászat felépítésének van értelme másként. Szeretnénk, ha gyermekeink, majdan unokáink is szüretelhetnének azokról a tőkékről, amelyekről mi jelenleg. A biotermelés elsősorban nem a vegyszerekről, hanem a talaj, a talajélet és a növény szimbiózisáról szól. Együttműködve a természettel javítjuk a föld minőségét, mely egészséges erős növénnyel hálálja meg a gondoskodást, így magas minőségű termést szüretelhetünk. Tiszteljük a földet, termelésre használjuk, ezért számunkra kiemelkedően fontos megújuló volta.

A mi borunk:
Ez a fajta művelés és biotermelés kifejezetten igényli a rengeteg kézimunkát, így a gépi munkálás háttérbe szorul. A szőlőben végzett munka azonban meghozza gyümölcsét, lényegesen kevesebbet kell ezáltal dolgozni a pincében. Boraink minimális beavatkozással készülnek. Hiszünk abban, ha a természetre figyelünk, mint egy öreg, tapasztalt mesterre és hozzátesszük az áldozatos munkát, akkor a csoda megszületik: a mi Borunk.

Elérhetőség: Kékajtó Borászat és Szőlőbirtok – Kőröshegy
Kőröshegy, Árnyas köz. Telefon:+36703916667
 / +36703917659  Email: [email protected]

Jegyvásárlás