Fran Palermo Special, Bagossy Brothers Companya kusztik, Holt költők társasága

Fran Palermo, Bagossy Brothers Company, kortárs képzőművészet, film és zene, Nagy Bandó András, önálló estje, Borbély Alexandra és Ullmann Mónika, Holt költők társasága, a Barabás Lőrinc Quartet balatoni lemezbemutatója és a Müller Péter Sziámi andFriends zenekar. A Kultkikötő ezen a héten is elkényezteti azokat a Balatonföldváron, Balatonbogláron, Balatonfenyvesen és Badacsonyban nyaraló embereket, akik a szabadságot frissítő kulturális programokkal is megfűszereznék. 

Fran Palermo Special
DÁTUM: 2018.08.08. 21.00
HELYSZÍN: BADACSONY (frissTerasz – Badacsonytomaj, Kisfaludy Sándor u. 1-3.)

A Fran Palermót 2011 végén alapította Henri Gonzo énekes-gitáros-frontember Budapesten. A zenekar stílusa sok különféle műfajt érint az indie-től a rock and rollon át az afropopig, mindez az ütősökkel, fúvósokkal és billentyűssel megdobott mediterrán hangulattal fűszerezve. Egyedi, összetett hangzásviláguk talán annak is köszönhető, hogy négy nemzet – magyar, spanyol, kubai, görög – gyermekei hozták magukkal és gyúrták egybe zenei kultúrájukat. Mostanra az együttes meghatározó budapesti koncertzenekarrá nőtte ki magát, és hűséges rajongótábort tudhatnak maguk körül. Közülük biztosan sokan kíváncsiak lesznek majd a badacsonyi „special edition-re”, ahol Henri Gonzalez énekel és gitározik, Daniel Ezra Perez kongán, Árvay Gábor szintin, Sajó Dániel pedig trombitán játszik. 

Kortalan kortárs – Manna Produkció
 DÁTUM: 2018.08.09. 20.30
HELYSZÍN: BALATONFÖLDVÁR

A Kortalan Kortárs három színésznő ötletéből született. A Független Színművészetért Alapítvány és a Manna közös produkciója egy olyan előadássorozat, melynek során kortárs magyar szövegek kerülnek „terítékre”. Fodor Annamária, Herczeg Adrienn, Járó Zsuzsa esszéket, novellákat, tárcákat mondanak, énekelnek, sírnak és nevetnek a deszkákra, miközben a képzőművészet, a film és a zene is megjelenik. A produkció további különlegessége, hogy minden előadást csak egyetlen egyszer adnak elő a művészek, akikkel a második felvonásban Szily Nóra beszélget az aznapi témáról.

Nagy Bandó András estje
DÁTUM: 2018.08.09. 21.00
HELYSZÍN: BALATONFENYVES

„Az, hogy még most is aktív vagyok, nem lep meg. Az, hogy a legjobb számaim aktuálisak maradtak, természetes. Az, hogy a mai közéletről is van mondanivalóm, kikerülhetetlen. Az, hogy a közönség kíváncsi a véleményemre, jóleső. Az, hogy még ma is amatőr lelkesedéssel és alázattal állok a pódiumra, magától (magamtól) értetődik. Az, hogy együtt tölthetünk egy estét, maga a csoda.”–vallja Nagy Bandó András, aki egy érett és szellemes nyáresti műsorral várja a közönséget augusztus 9-én a balatonfenyvesi Kultkikötőben. A Karinthy-gyűrűs magyar humorista, előadóművész, író, őszinte és szókimondó kabaréestje nemcsak megnevetteti, de együttgondolkodásra is készteti a publikumot.

Bagossy Brothers Company akusztik
DÁTUM: 2018.08.10. 20.30
HELYSZÍN: BALATONFÖLDVÁR

A Bagossy Brothers Company 2013 májusában alakult Gyergyószentmiklóson, több éve együtt zenélő tagokból. Nevét a Bagossy testvérpár – Bagossy Norbert (gitár/ének) és Bagossy László (basszusgitár/vokál) – családneve ihlette, hozzájuk csatlakoztak zenésztársaik, Bartis Szilárd (dobok), Tatár Attila (gitárok, vokál) és Kozma Zsombor (hegedű, harmonika, billentyűk).Az indie/alternatív/folk hangzásvilágú együttes 2014 végén, a Cseh Tamás Program nyerteseként rögzítette első nagylemezük anyagát. A 2015 márciusában megjelent album az “Elviszlek”, az első héten Deezer romániai és magyarországi toplistájának élén debütált. 2016 tavaszán a zenekar újabb anyaggal jelentkezett a “Vakít a kék” című EP formájában, a NagySzínPad tehetségmutatóban pedig a döntőig jutott. A 2016-os esztendőben állandó szereplői voltak a legfontosabb magyar- és erdélyi fesztiváloknak, zenei rendezvényeknek. A sorból Balatonföldvár sem maradhat ki – az erdélyi magyar zenekar most először látogat a Kultkikötőbe, ahol rögtön egy akusztik koncerttel debütálnak. A balatoni éjszakában minden bizonnyal felcsendül majd a „Nap felé” című sláger is.

Élet.Történetek.hu… Pira – Bella – Orlai Produkció
DÁTUM: 2018.08.10. 21.00
HELYSZÍN: BALATONBOGLÁR

Lengyel Nagy Anna egész életében mániákusan gyűjtötte kis emberek nagy történeteit. „Negyven éve beszélgetek velük. „Civilek”, névtelenek, ismeretlenek. Közülünk valók. Negyven éve nem tudok hozzászokni ahhoz a sok csodához, groteszk fintorhoz, tragikumhoz és bölcsességhez, ami egy emberi sorsba belefér." Pelsőczy Réka vezetésével színész-rendező párosok állítják most elénk ezeket a különféle sorsokat, hétköznapi emberek egyéni, mégis különleges, mindannyiunkhoz szóló igaz történeteit. Ezekből a történetekből most Borbély Alexandra és Ullmann Mónika közreműködésével a balatonboglári Kultkikötő közönsége is megismerhet egyet.

Holt költők társasága – Veszprémi Petőfi Színház
DÁTUM: 2018.08.11. 20.30
HELYSZÍN: BALATONFÖLDVÁR

Ifjú lelkeket lángra lobbantó, különc tanárember kezdi meg varázslatos működését 1959-ben a Welton Akadémia ódon falai között. Lapról lapra tépeti szét diákjaival a tankönyvet, mert azt akarja, hogy felfedezzék: az életük maga a költészet, mely életre szóló szerelmet, de nagy tragédiákat is szülhet… A hagyománytisztelő iskolában pedig tanyát ver a lázadás szelleme. A realista és a romantikus filozófia nagy összecsapása ez… életünk örök kérdéseire keresi a választ… A történet bizonyára sokak számára ismerős, hiszen alig akad, aki ne látta volna a Robin Williams főszereplésével ismertté vált filmet, amelyet a Veszprémi Petőfi Színház alkotói vittek színpadra. A népszerű előadás augusztus 11-én a balatonföldvári Kultkikötőben szabadtéren is látható lesz. 

Barabás Lőrinc Quartet – Other Than Unusual
DÁTUM: 2018.08.11. 21.00
HELYSZÍN: BADACSONY (frissTerasz – Badacsonytomaj, Kisfaludy Sándor u. 1-3.)

„Talán most a népzenei vonal háttérbe került, de megmaradt az a fajta monoton transzjazz vonal, ami a Beardance-t jellemezte. Alapvetően elég sok zenei stílust ötvöz az anyag: kicsit programzenés, film- és színházi zenés hangulatot is hordoznak a szerzemények, amelyet egyebek mellett az is megerősít, hogy Nagy Zsolt vibrafonon és üstdobokon is játszik, de vannak benne rockosabb elemek is.” – mondja Barabás Lőrinc, a Barabás Lőrinc Eklektric zenekarral ismertté vált jazz-trombitaművész az „Other Than Unusual” című lemezről, amelynek dalait a 2018-as budapesti bemutató után ezen a nyáron a Balatonnál a frissTeraszon is hallhatjuk.

Müller Péter Sziámi andFriends
DÁTUM: 2018.08.11. 21.00
HELYSZÍN: BALATONBOGLÁR

Afféle alternatív supergroupnak is tekinthetjük az AndFriends zenekart, amelyben Müller Péter Sziámi és Kirschner Péter mellett Roszik Hella, Varga Orsolya, Angler Ákos, Winterberger Csaba és a Wevoxvokál (Baka Rebeka, és Bakos Zita) zenél.
A zenekar a friss számokon kívül játssza a 80- as évek bestofját: a könnyűzenei underground (URH, Kontroll, Sziámi), azaz Müller Péter Sziámi repertoárjának legjavát. Sok ezek közül az énekes-szövegíró Müller Péter Sziámi nevéhez kötődik: Az Apokalipszis, a Bétaville, a Boldog boldogtalan, a Kicsi kicsiszolt kő, az Amiben élsz vagy a Világegyetemista a jelenkor nyelvén is ugyanolyan érvényesen szól, mint születésekor.Ezeket a zenéket augusztus 11-én a balatonboglári Kultkikötő közönsége is élvezheti. 

Ráadásul a koncertre nem akármilyen vendégfellépők érkeznek. Stefanovics Angéla (Jászai Mari-díjas színművész, Pintér Béla és Társulatának tagja) Thuróczy Szabolcs (Pintér Béla és Társulatának tagja) és Ónodi Eszter (Jászai Mari-díjas színművész, a Katona József Színház társulatának tagja) is fellép a boglári Kultkikötőben.

A megszokott előadásnapoktól eltérően a Vastag Gábor és Kiss Tibi alkotta Aranyakkord duó augusztusban a Kultkikötő helyszínein "miniturnézik". Augusztus 13-án hétfőn a földvári Kultkikötőben, 14-én kedden a boglári Kultkikötő színpadán, 15-én szerdán a frissTeraszon Badacsonyban adják elő saját szerzeményeiket.

Gyerekszínházi előadások – BALATONFÖLDVÁR:
aug 11. (SZO) 11:00 Lúdas Matyi (Kereplő Színház)
aug. 12. (V) 11:00 Űrdöngölők (Rutkai Bori Banda)

Gyerekszínházi előadások – BALATONBOGLÁR:
aug. 10. (P) 11:00 Űrdöngölők (Rutkai Bori Banda)
aug. 12. (V) 11:00 Lúdas Matyi (Kereplő Színház)

Gyerekszínházi előadások – BALATONFENYVES:
aug. 7. (K) 11:00 Százszorszép Bóbiska (Majoros Ági Bábszínháza)
aug. 10. (P) 11:00 Lúdas Matyi (Kereplő Színház)
aug. 11.(SZO) 11:00 Űrdöngölők (Rutkai Bori Banda)

A színházi előadások, a koncertek és a gyerekprogramok mellett a filmművészet szerelmesei is megtalálhatják számításaikat a Kultkikötőben. Augusztus 12-én, vasárnap 21:00 órai kezdettel a Kultkikötő Kertmozi idei évadának utolsó vetítésén az Ave, Cézár! című filmet láthatják a látogatók, amiben nem kisebb nevek szerepelnek, mint Josh Brolin, George Clooney, Ralph Fiennes, Channing Tatum, Jonah Hill. A belépés ingyenes. Helyszín: Kultkikötő – Balatonboglár

2018.08.05. vasárnap 9:25

Kapcsolódó tartalmak