2017.07.19.

BorKultúra a Kultkikötőben

A balatonföldvári Kultkikötőben minden hétvégén bemutatkozik egy híres balatoni borászat 2017-ben is. Július negyedik hétvégéjén a Fata Pince borai kerülnek reflektorfénybe.

Kóstolja meg a Fata Pince borait! A Leszámolás velem című előadás, a Lajkó Félix Folk koncert és a Család ellen nincs orvosság című előadás alatt a Fata Pince pazar borkínálatából válogathat. A Fata Pince a Balatoni Kör tagja.

Fata István kéményseprő mester beleszeretett a balatonfelvidéki tájba, 1927-ben megalapította a mai Fata Pincét Badacsonyban. Olasz család utódjaként ereiben és szellemében is örökölte a szőlő és a bor szeretetét, így hozzáértő kézzel fogott bele a szőlészkedésbe.

Új szőlőt telepített a pincészet köré, elsősorban rizlinget, amely a kedvence volt. Az elmúlt közel 100 évben családi hagyománnyá vált borászkodást unokái, dédunokái folytatják.

A 9,5 hektáros ültetvény a festői borvidék vulkanikus tanúhegyein, Gulács, Tóti-hegy és Badacsony lejtőin terül el. Az ültetvények jelentős részén fehér szőlő található, melyen elsősorban kézi művelést alkalmaznak.

A birtok 2008-ban újult meg és az alapító dédnagyapa tiszteletére kapta a Fata Pince nevet. A cégér szintén az ő emlékét őrzi, tisztelegve kéményseprő mestersége előtt.A szénceruzával rajzolt fekete grafika a foglalkozására, az összefonódó cseppek pedig a családra utalnak, hirdetve, egy a család és egy a cél.

Jegyvásárlás