2018.08.28.

„Az eddigi legnagyobb váltás előtt állunk” – Interjú Nagy Viktorral, a Kultkikötő alapítójával

Bár a szezon véget ért, a Kultkikötőben nincs megállás. Az egész nyáron át dübörgő összművészeti fesztivál ősszel, télen és tavasszal sem hagyja magára a Balaton-part kulturális programokra fogékony közönségét. Legalábbis ezt ígéri Nagy Viktor, a rendezvénysorozat alapító igazgatója, akitől azt is megtudtuk, hogy az idén 13 éves Kultkikötő történetének eddigi legnagyobb váltása előtt áll.

A nyár végével hogyan értékeled az idei szezont? 

Azt gondolom, a körülményekhez képest elégedettek lehetünk az idei nyárral, ami, nem tagadom, azért bővelkedett a meglepetésekben, és ezeknek nem mindig örültünk… Sok megoldandó feladatot is hozott magával ez a 13. évad, de annak fényében, hogy két és fél hónap alatt több mint 200 premierünk volt, ezen nincs is mit csodálkozni. Elvégre, ha jobban belegondolunk, nálunk minden este premier: ebben a formában, szabadtéren minden előadás csak egyszer látható. 

A Kultkikötő alapvetően egy nyári fesztivál, szabadtéri előadásokkal. Ez azt jelenti, hogy szezon után nálatok is „bezár a bazár”?

Nem, szó sincs erről. Mi már évek óta négy évszakos működésben gondolkodunk, ennek megfelelően a szezon után is figyelünk arra, hogy az állandó helyszíneinken, Balatonbogláron, Balatonfenyvesen és Balatonföldváron havi egy-két alkalommal, ősszel, télen és tavasszal is szervezzünk kulturális programokat. De ezek mellett más helyszíneken is felbukkanunk év közben. Ez így történt például rögtön az ősz elején, amikor a kéthelyi borbirtokon a Magahegyi Underground szimfonikus koncertjét szerveztük.

Volt olyan produkció, amelyik valamilyen szempontból kiemelkedik a többi közül és különösen kedves emlék számodra?

Nehéz lenne egy konkrét produkciót megnevezni. A néhány szereplős stúdió előadásokat és a teltházas kőszínházi darabok vendégszereplését is ugyanúgy lehet szeretni. Tulajdonképpen mindegy is, hogy egy bensőséges hangulatú kamaradarab, vagy egy dübörgő sikerprodukció van színpadon. A lényeg, hogy hasson rám és „elcsavarja a fejem”. Ez egyébként velem még azoknál az előadásoknál is rendszeresen megtörténik, amiket korábban már láttam. Jó dolog ennyi év után is rácsodálkozni arra, hogy a hely atmoszférája és a szabadtér mennyi plusz töltetet tud adni egy-egy produkciónak. 

A Kultkikötő is részese annak az együttműködésnek, amely azt szorgalmazza, hogy a Balaton-part színvonalas szolgáltatásai és programjai egész évben elérhetőek legyenek. Ez az összefogás hogyan valósul meg a gyakorlatban?

Bár az együttműködés keretei csak most körvonalazódnak, tulajdonképpen arról van szó, hogy az egész éves nyitva tartás mellett elkötelezett szolgáltatók színtereit – vendéglátóhelyek, borászatok – segítünk megtölteni kulturális tartalommal. Ahogy azt említettem, ez a saját helyszíneink esetében alapesetben is így történik. Az együttműködéssel tulajdonképpen ez a szezonon kívül is elérhető repertoár bővül tovább. Hogy egy konkrét példát is említsek: a Balatoni KÖR ősztől elindít egy Balaton körüli roadshow-t, amibe mi is bekapcsolódunk, a helyszíneken koncerteket, előadásokat szervezünk. 

Van olyan Balaton-parti hely, étterem vagy település, amit kifejezetten az őszi időszakban ajánlanál az itt pihenő embereknek? 

Ha a számtalan lehetőség közül egyet kell kiválasztani, akkor nekem elsőre Badacsony jut eszembe. Szeretek ott tekeregni, sétálni, mindig nagyon jó látni, ahogy az őszi-téli arcát is megmutatja az ottani táj. Talán azért is ez a hely ugrik be, mert idén nyáron a Kultkikötővel is jelen voltunk: a Laposa Borbirtok frissTeraszára különleges zenei produkciókat szállítottunk. Ezekre is jó lesz visszaemlékezni az őszi sétákon…

Ezek a séták arra is alkalmat adhatnak, hogy felmérd az előttetek álló időszak kihívásait, céljait. Ebből, ha jól tudjuk, bőven lesz majd a következő évben…

Igen, lesz mit átgondolni… A Kultkikötő történetének eddigi legnagyobb váltása előtt állunk. A közönség idén utoljára láthatta ebben a formában a központi, földvári helyszínünket: most átadjuk a területet, hogy aztán egy uniós beruházás keretében annak épületállománya, infrastruktúrája teljesen megújuljon. Hamarosan kezdődik az építkezés, és a tervek szerint májusban vesszük birtokba az új helyszínt, ami nemcsak a Balaton-parton, de tulajdonképpen az egész országban egyedülálló turisztikai attrakció lesz. Jövő nyártól fedett színpaddal és jelentős mértékben megnövelt nézőtérrel várjuk a közönséget.

Forrás: partlap.hu

Jegyvásárlás