BorKultúra a Kultkikötőben | Dobosi Pincészet

Kóstolja meg a Dobosi Pincészet borait, a csütörtök esti Mi és Ők, a péntek esti Csányi Sándor önálló estje – avagy miért ne próbáljuk megérteni a nőket?, vagy a szombat esti ExperiDance: Fergeteges – A királyné, a gróf és a cigánylány című előadás alkalmával! 

A Pincészet egy családi vállalkozás a Balatonfüred-Csopaki Borvidéken. Alapjait a felmenők az 1700-as évek elején tették le a Balatontól 5 kilométerre, Zánka és Nagyvázsony között elterülő, festői szépségű településen, Szentantalfán. 

A rendszerváltás után Dobosi Dániel kiváló borász és felesége Ilonka, másolhatatlan vendégszeretetével fogta össze és élesztette újjá a családi birtokot. Az öt gyerek közül Bálint és Győző döntöttek a borászat mellett, ma már ők vezetik a vállalkozást.

Így a szőlőtermesztés hagyományai csaknem három évszázadon át apáról fiúra szálltak. A család jelenleg 24 hektár szőlőt művel a borvidéken, főként a Nivegy-völgyben és 1,5 hektárt Balatonfüreden.

Mivel a magyarság őstörténetében a szőlészet-borászat több ezer éves múlttal rendelkezik, ezért úgy gondolták, hogy a művelés technikájában a régi jól bevált módszereket alkalmazzák, melyek eredményeként valódi biobort tudnak előállítani.

A Dobosi Pincészet széles termékkínálatának köszönhetően mindenki megtalálja a maga borát, legyen fiatal vagy idős, kezdő vagy tapasztalt, fogyasztó vagy esetleg gyűjtő! A pincészet a Balatoni Kör tagja.

Kapcsolódó tartalmak