Bács Emese - Aluljáróban

Itt van a város, vagyunk lakói

Bács Emese és Gaál Kata festőművészek kiállítása

Az elmúlt 3 évben nagy sikert aratott balatonboglári kortárs művészeti kiállítások idén is folytatódnak a neogótikus Vörös és Kék kápolna falai között. A tárlatok kurátora Géger Melinda művészettörténész, a kortárs magyar képzőművészet avatott ismerője.

A kiállítások a zsúfolt nagyvárosok rohanó mindennapjait hozzák el az idilli, balatoni Szent Erzsébet park kápolnáiba. Egyszerű hétköznapi jelenetekkel fogalmaznak meg társadalomkritikát. A művészek alkotásainak további közössége az applikáció technikájának alkalmazása.

Bács Emese

1978, Brassó

1998–2004 között festő szakon folytatta tanulmányait a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, 2003-tól a MAMŰ és a Fiatal Képzőművészek Stúdiója, 2004-től az MAOE tagja.
Művészetében a nagyváros helyszínei: utcák, tömött sorban parkoló autók, feliratok, boltcégérek sorakoznak, máshol reklámok, házfalak, közlekedési lámpák, aluljárók, madártávlatból ábrázolt zsúfolt városrészeket látunk. Figurái idős bácsik, nénik, szegények, koldusok, hajléktalanok, a tömegközlekedés szereplői, az aluljárók társadalma vagy egyszerűen csak a rohanó hétköznapok mindennapi embere, akit képeinek előterében a művész piedesztálra emel. Leggyakrabban megformált figurája − a festményekre applikált, vizuálisan izgalmas, mégis kidobásra ítélt tárgyaihoz hasonlóan − a rutinszerű életben megfáradt, elhasználódott lelkű, szürkére kopott ruhájú, gyakran nincstelen ember, szemben a színes metropolisz elképesztő tárgyi és építészeti gazdagságával.

Kiállítása a Kék kápolnában látható.

 

Gaál Kata

1984, Budapest

2017-ben végzett a Képzőművészeti Egyetem képgrafika szakán. Kísérletező, autonóm szemléletmódú alkotó, aki jellegzetes képi világot alakított ki. Sajátos kollázs- és montázstechnikájával a legkülönbözőbb anyagokat építi be aprólékosan kidolgozott alkotásaiba, részletgazdag, reliefszerű felületeket hozva létre. Gaál Kata az anyagba írja történeteit. A kompozíciók alapját képező elhasznált fatáblák már önmagukban történetek hordozói, ahogyan a rájuk kerülő anyagok is – fényes csoki papír, műanyag, csipke – melyek a jeleneteken új minőséget, szerepet kapnak.

Kiállítása a Vörös kápolnában látható.

 

Nyitvatartás: K-Szo: 15:00-20:00 | V: 10:00-12:00 | H: –
A belépés ingyenes! Megtekinthető 2024. augusztus 11-ig.
Cím: 8630 Balatonboglár, Kápolna u. 8.

Kiállításmegnyitó

Kiállításmegnyitó – 2024. július 19. 19:00 – Kék kápolna
A kiállítást megnyitja Dr. Géger Melinda művészettörténész, a tárlat kurátora.

A megnyitó előtt koncerttel várjuk a közönséget. A megnyitó után megismerkedhet a kiállító művészekkel személyesen is, majd a vendégül látjuk egy közös koccintásra.

Kék kápolna
Jegyvásárlás