Sajtó

Elérhetőség: 
sajto@kultkikoto.hu

A Balatonföldvári Szabadtéri Színpad múltja:

"Az 1950-es évek második felében a templom mellett épült fel a ma is meglévő kilencszáz személyes szabadtéri színpad… nyári színházi előadások számára. 1959-ben a teljes nyári időszakra a Csiky Gergely Színház bérelte a színpadot, utána több alkalommal hozott előadást, felléptek még többek között a Győri Színház művészei is. Különböző elnevezésű és című műsor-összeállítások évtizedeken keresztül szórakoztatták a hazai és külföldi vendégeket… a könnyűzenei élet szinte minden ismert zenekara és énekese többször is fellépett Földváron… népszerűek voltak a folklórműsorok is" – olvashatjuk a Balatonföldvár településtörténeti írások, visszaemlékezések című műben (szerkesztette: Berkesné Hegedűs Márta).

A Bajor Gizi Színpad éveken keresztül a kaposvári Csiky Gergely Színház kedvelt nyári játszóhelye volt. Majd 1997-ben bezárta kapuit.

Újra megnyílik a Balatonföldvári Szabadtéri Színpad – a KULTKIKÖTŐ kezdeti évei

Az Összpróba Alapítvány

Nagy Viktor színész 1995-től kezdve foglalkozott nyári táborok színházi foglalkozásainak vezetésével. Különböző városokban (Kőszeg, Eger, Tata) rendezték meg a szervezők az összművészeti táborokat, melyek a színjátszás mellett a tánc, a zene, a látványtervezés területére is kiterjedő alkotómunkát végeztek. Ebből nőtt ki pedagógusok és színházi szakemberek segítségével 2003 tavaszán az Összpróba Alapítvány, melynek célja és küldetése, hogy alkotótáborokban a színházat és társművészeteit különféle új nézőpontokból ismertesse meg a fiatalokkal.

2005-ben a színházi szakemberek és pedagógusok vezette Összpróba Alapítvány állandó helyszínre, Balatonföldvárra költözött.  A táborban a színházművészet elemeivel való ismerkedés mellett a résztvevők betekinthettek a film, a látványtervezés és a filmforgatás világába is. A próbák a művelődési házban, a szabadtéri színpadon zajlottak, a filmforgatás helyszínéül a Balaton-part és a kikötő szolgáltak. A tábor új bázisa 2016 nyara óta a balatonboglári KULTKIKÖTŐ.

A tábor szervezőiben és résztvevőiben a közös munka során merült fel egy nyári kulturális fesztivál létrehozása, a szabadtéri színház lehetőségeinek minél teljesebb kiaknázására. Az Összpróba Alapítvány e kezdeményezése támogatóra talált Balatonföldvár városának vezetésében, így 2006-ban első évadával ennek az elképzelésnek megfelelően megkezdte működését a Kultkikötő – Balatonföldvári Szabadtéri Színház, mely azóta a Balaton színházi csomópontjává nőtte ki magát.

Az első előadást 2006. július 14-én tartották, amikor a kaposvári Csiky Gergely Színház társulata a Veszett fejsze című művet adta elő Mohácsi János rendezésében.

A Kultkikötő igazgatója: Nagy Viktor.

2011-től a Kultkikötő saját produkciók, koprodukciók bemutatásával is foglalkozik.

A KULTKIKÖTŐ saját produkciói:

Csókol anyád! (2009: együttműködés az Orlai Produkciós Irodával)
Énke – Karinthy Frigyes-est (2011)
Gyógyír északi szélre (2011: együttműködés az Orlai Produkciós Irodával)
Áll a bál (2012: együttműködés a Katona József Színházzal)
Lepsénynél még megvolt (2012: együttműködés a 011 Alkotócsoporttal)
Hippolyt, a lakáj (2013: együttműködés az Orlai Produkciós Irodával)
Roha(n)dó élet (2013: együttműködés a Dumaszínházzal)
A csemegepultos naplója (2014: együttműködés az Orlai Produkciós Irodával)
Bagoly és cica (2014: együttműködés az Orlai Produkciós Irodával)
Boomerang baby – Marlene Dietrich ABC (2015.)
valamint az Összpróba ifjúsági alkotótábor és az Összpróba felnőtt alkotó tábor előadásai 2006-tól minden évben.

A közelmúlt

A 2014-es meghosszabbított nyári szezonban a KULTKIKÖTŐ összesen 150 programmal (zenés és prózai színházi előadásokkal, könnyűzenei koncertekkel, táncestekkel, gyerekelőadásokkal, kiállításokkal, kézműves-foglalkozásokkal, borkóstolókkal) várta a kulturális kikapcsolódásra vágyókat. Több mint 40.000 látogató fordult meg a különböző programokon.

A jelen, a KULTKIKÖTŐ bővülése:

2015 júniusában a 10. évadát ünneplő KULTKIKÖTŐ három városban és négy helyszínen kezdi meg működését: Balatonföldvár mellett új helyszínként Balatonboglár és Balatonfenyves is megjelenik a programkínálatban.

A 2017-os évben már több mint 200 eseménnyel – zenés és prózai színházi előadásokkal, koncertekkel, családi programokkal, filmvetítésekkel, kiállításokkal és borkóstolókkal – várjuk a kultúrára szomjazókat.

Kapcsolódó tartalmak