2024.05.21.

Templomséták a Balaton körül

Zubreczki Dávid szórakoztató és ismeretterjesztő előadássorozata a Balaton mesemondó házairól.
A programsorozat nyolc helyszínén bemutatja a Balaton vidékének legizgalmasabb, legszebb és legfontosabb szakrális épületeit, és persze fordulatos történetüket is. Minden alkalommal lesz egy része az előadásnak, amely kifejezetten az adott településhez és ahhoz a templomhoz kötődik, amelyben a rendezvény zajlik. Az események egyszerre lesznek tudományos ismeretterjesztő előadások és standupba hajló vidám estek – ugyanakkor könyvbemutatók is, hiszen nem csak a templomépítészet, de az útikönyvírás titkaiba is bepillantást enged a szerző.

Aki szeretné megismerni a Balaton vidékét, a legjobban teszi, ha felkeresi a templomait. Ezekben sűrűsödik össze legszebben az ott élők hagyománya, kultúrája, művészete és világról alkotott képe. És ehhez nem kell művészettörténésznek, de még csak vallásosnak sem lennünk. Csodálatos meséket tudnak ugyanis elmondani ezek az épületek bárkinek, aki kíváncsi a történeteikre.

Zubreczki Dávid építészeti szakíró ilyen mesemondó házakat gyűjtött össze a Templomséták a Balaton körül című könyvében, idén nyáron pedig számos tóparti templomban tart vetített előadást róluk a Kultkikötő szervezésében.

A „mesemondó ház” kifejezés nem túlzás! A templomépületek olyanok, mint a jó könyvek: ha valaki belekezd az olvasásukba, nehezen tudja azt abbahagyni. És hogy milyen könyvek a templomok, zsinagógák, szentélyek, kápolnák? Mindenekelőtt persze „szent iratok”, de mégsem csak azok. Az egyik történelmi vagy családregény, a másik krimi vagy háborús történet. Van köztük geológiai tankönyv, művészeti album, statisztikai évkönyv, szociográfiai tanulmány, olykor vidám anekdotagyűjtemény is. Sőt, némelyiknél még egy-egy romantikus szál is előkerül!

A szöveget minden helyszínen vetítés kíséri, ahol térképek, archív felvételek és a könyvet illusztráló Bődey János gyönyörű fényképei segítenek abban, hogy minél alaposabban megismerjük a balatoni templomépítészetet. Ez alkalommal a sétát nem a szó szoros értelmében kell vennünk, inkább amolyan múltbéli séta a történelemben, amit a balatoni templomok falai őriznek. Az egyes előadásokat kötetlen beszélgetés követi majd, ahol lehetőség nyílik a kötet megvásárlására és dedikálására is. 

Az előadásokra jegyek csak elővételben válthatók!
Jegyvásárlás