2017.02.09.

Csákányi Eszter: Akit az istenek szeretnek

Csákányi Eszter élő koncert-színházi előadása, az Akit az istenek szeretnek ma este látható a Kultkikötőben. Az előadásról a 7óra7 beszélgetett a művésznővel.

Hogy készül egy ennyire őszinte estre?
Nagyszerű munkatársaim vannak, akik sokat segítenek. Legnagyobb segítőm egy régi barátom, Zöldi Gergely. Amikor elkezdtünk közösen gondolkozni, mutatott különböző anyagokat, zenéket, dalokat, szövegeket. Meghallgattuk, elolvastuk őket, alakítottuk a dalokat, dolgoztunk velük. Keresgéltünk. Lassan ment, mert sok minden eszünkbe jutott, amire ki kellett térni. Elvetettünk dolgokat, aztán visszatértünk rájuk, mert kiderült, hogy valami valakinek még is jobban tetszik. Ott volt velünk Wagner-Puskás Péter, aki a zenei stílusért felelős. Vele mindig arra jutottunk, hogy az jó, ha nem úgy csináljuk a dalokat, ahogy azok eredetileg elhangzottak, hanem megbolondítjuk, magunkra alakítjuk a ritmusukat és a hangzásukat. Kitaláltunk egy szálat, ami aztán vezetett minket. Ezen keresztül egyre beljebb megyünk a történetbe, egyre mélyebbre, és így mesélek arról, hogy hogyan éltem végig az életemet. Olyan lett, mint egy monodráma.

Mostanra állt össze…
Igen, mindig változott, sokat frissítettük, új dolgok kerültek bele. Fellépek a Belvárosi Színházban a Micsoda útjaink című Cseh Tamás estben, ott csinálok egy számot, azt is bele fogom valószínűleg tenni. Nagyon hajlékony és rugalmas az egész. Foglalkozunk azzal, hogy mindig friss legyen.

Az élettörténet elmesélése rugalmas, hajlékony természetű.
Ettől aztán az aznapi hangulatomon is múlik, hogy milyen lesz az előadás. A közönségtől is nagyon függ. Közel vannak a nézők, ez egy intim este. Fontosak a visszajelzések, hogy hogyan reagálnak. Sokat improvizálok benne, főleg szövegeket. Előfordult már olyan is, hogy úgy döntöttem az egyik dalt nem éneklem el, inkább egy másikat. A pillanat a lényeg, hogy életre keljen. Ettől jut el a nézőknek a lelkéhez. Érzik, hogy nem száz évvel ezelőtti dolgokról beszélek.

A hét asszonyában, a másik önálló estjében is megindító volt a női alakok őszintesége.
Remélem ez is hasonló este lesz. Egy teljes komplex kép egy emberről. Ehhez olyan zenéket, irodalmi anyagokat választottunk, amik egy része kevésbé ismertek ugyan, de nekem sokat jelentenek, fontosak az életemben.

Jegyvásárlás