2017.08.23.

BorKultúra a Kultkikötőben | Csendes Dűlő Szőlőbirtok

A balatonföldvári Kultkikötőben minden hétvégén bemutatkozik egy híres borászat. A szezonzáró hétvégén a Csendes Dűlő Szőlőbirtok borai kerülnek reflektorfénybe.

Kóstolja meg a nedűket a Csendes Dőlű Szőlőbirtok pazar borkínálatából válogatva az Egy őrült naplója, a Tied a világ! és A Nő illata című előadások alatt. A Csendes Dűlő Szőlőbirtok a Balatoni Kör tagja. 

A nagyszülők által vásárolt és 25 éven át művelt szőlőbirtokot "minden örömével és gondjával együtt" 1996-ban kapta meg a család: a szülők, Bea és Jocó, valamint a három testvér, Marci, Dóra és Anna. Ekkor ismét új időszámítás kezdődött a birtok életében. A családfő, Jocó nyújtotta biztos háttér lehetőséget teremtett egy fajtatiszta, korszerű ültetvény telepítésére, és a présház felújítására.

A szőlő feldolgozása a lehető legkíméletesebben történik. A Csendes Dűlő Szőlőbirtok borai acéltartályokban, irányított erjesztéssel, fajélesztők használatával készülnek. Az egyes tételek részben fahordós érlelést is kapnak. Palackozás után a borokat 6 hónapig palackban érlelik, és csak ezután hozzák forgalomba. A kéknyelűt legalább egy évig érlelik palackban.

A boroscímkék tervezése közben mindig vissza-visszakanyarodtak Krúdyhoz. Mert senki nem írt úgy borokról, emberekről, mint ő… és Márai. Ám Krúdy és Szindbád, a történetek és a hangulat, ami olvasás közben magával ragadja az embert, egy kortynyival mégis közelebb áll a Csendes Dűlő Szőlőbirtok munkatársaihoz. Ezért mesél Krúdy a szőlőről és a borról a címkéken, Ruppert Dániel grafikus tervezésében.

Jegyvásárlás