2022.08.11.

Bemutatkozik a Katona Borház

2022 nyarán a Kultkikötő elhatározta, hogy a borkultúra jeles hazai képviselőinek segítségével még magasabbra emeli a Balaton borrégió kiemelkedő borainak dicsfényét. E célból négy borászat együttműködésével a Kultkikötő balatonboglári programjain nézőink egy-egy pohár bort kóstolhatnak a készlet erejéig, hogy megismerjék a régió borait. A színház büféjében van lehetőség a borok megvásárlására is. A négy borászat egész nyáron időszakosan 1-2 hét erejéig képviselteti magát a Kultkikötős rendezvényeken. Augusztus végén a Katona Borház tételeit kóstolhatjuk Balatonbogláron, ismerkedjenek meg a borászattal.

A Katona Borház Kft. 1996 őszén alakult vállalkozás, amely felélesztette a családi hagyományokat. Pincészetünk jelenleg 45 hektáron termeszt szőlőt a Balaton déli oldalán, a Balatonboglári Borvidéken, 2006 óta pedig 1 hektárt művelünk Tokaj Hegyalján!

A szőlőt boglári pincészetünkben dolgozzuk fel és érleljük is palackozásig, de van, hogy  kierjedt boraink egy részét budafoki pincénkbe szállítjuk további kezelésre, érlelésre. Itt történik a palackozás és ezután az értékesítés is. Fehér-, rosé- és vörösborainkat reduktív körülmények között leginkább acéltartályokban tároljuk, de emellett készülnek borok 225 literes barrique es 500 literes ászokhordókban is.

Borászatunk munkájában szerves szerepet tölt be a második generáció, azaz családunk fiatalabb tagjai új színt visznek a vállalkozás életébe, ahol a technológia jól összefér a hagyományokkal.

Boraink a nyári napsugarat, az aranyló fürtöket, a tavaszi friss erőt és a termékeny földet rejtik palackba. Az eredmény: tiszta, gyümölcs ízű, zamatos borok, finom savtartalommal.

A borok mellé az alábbi programokat “kínáljuk”: 
2022. aug. 19. – Misztikus terek – kiállításmegnyitó
2022. aug. 27. – LIAison – Pokorny Lia zenés estje

Elérhetőség: Katona Borház – Balatonboglár
Balatonboglári pince
8691 Balatonboglár, Epres u. 10.
 Telefon: +36 20 221 0871 Telefon/Fax: +36 85 353-461 Email: [email protected] Email: [email protected]
Budafoki pince
1222 Budapest, Borkő u. 6/B. Telefon: +36 20 221 0871 Telefon/Fax: +36 1 226 3513 Email: [email protected] Email: [email protected]

Flört-Balatonboglári Irsai Olivér – Sárgamuskotály száraz fehérbor
Irsai Olivér – Sárgamuskotályunk nem hazudtolja meg magát, bomba illat, könnyed ízek. A palack magában rejti a balatoni nyarat! Intenzív, parfümös illatú, szalmasárga színű, friss, száraz fehérbor.

Balatonboglári Cabernet Sauvignon – Franc száraz vörösbor
Mély, sötét rubin vörös színű, testes, tartalmas, száraz vörösbor a sauvignon és franc minden előnyével. Illatában a piros gyümölcsök és a fás jegyek bámulatosan keverednek. Ízében kiérezhető a fás érlelés és a finom, markáns tanin tartalom, de ezzel együtt az érett gyümölcs és a harmonikus savtartalom is. Jól áll neki a közel 16 hónapos tölgyfahordós (barrique) érlelés. Hosszú ízélmény a szájban és a garatban egyaránt.

Jegyvásárlás