Színház a tölgyek alatt – kiállítás – Margitszigeti Szabadtéri Színpad – Szabadtéri Színházak Találkozója

Helyszín: Balatonboglár

Budapest színházi és idegenforgalmi szakemberei 1938-ban a Margitszigeten, a víztorony lábánál nyári színházat alapítottak. Háromezer-ötszáz személyes nézőtéret alakítottak ki, mellyel szemben ötven méter mélységű távlati képet adó, ősfákkal és növényzettel körülvett színpad állt. A Margitszigeti Szabadtéri Színpadot 1938. június 18-án a Nemzeti Színház társulata avatta fel William Shakespeare Szentivánéji álom című vígjátékával. A vállalkozást üzemeltető Szent Margitszigeti Gyógyfürdő Részvénytársaság kezdetben Németh Antalt bízta meg a vezetéssel, aki az első három évad műsorát a Nemzeti Színház és az Operaház sikereiből válogatta. Ezt követően 1941-től Bubik Árpád, 1943-ban Fényes Szabolcs volt az igazgató; ők operettbemutatókkal várták a külföldi és hazai érdeklődőket.

A Margitszigeti Szabadtéri Színpad mára az ország vezető szabadtéri színpadává vált. A csodálatos helyszín, Budapest tündérkertje, a hazai sztárok és világsztárok nemzetközi találkozóhelye, amely látványos nagy előadásoknak ad otthont – opera, operett, operagála, balett, kortárstánc, musical, klasszikus zene, filmzene, jazz, pop, crossover koncert, világzene, folklór műfajokban. 2004-től – idén 20 éve – Bán Teodóra az igazgatója és a művészeti vezetője a színpadot működtető Margitszigeti Színház Nonprofit Kft-nek, valamint jogelődjének.

A Margitszigeti Színház kiállítása fényképek, plakátok, műsorfüzetek segítségével az intézmény hőskorára emlékezik. Felidézi az alapítók nagyszerű kezdeményezését, beszámol a legemlékezetesebb művészi eseményekről; s bemutatja, milyen volt egykor a színházi élet a tölgyek alatt, a szigeten. 

A kiállítást megnyitja:
Bán Teodóra, igazgató, művészeti vezető, Margitszigeti Színház Nonprofit Kft.

Szakmai előadó:
Dr. Gajdó Tamás, tudományos munkatárs, Országos Színháztörténeti Intézet és Múzeum

Közreműködik:
Farkas Izsák, hegedűművész

Kapcsolódó tartalmak

-