Janikovszky Éva: A lemez két oldala

Helyszín: Balatonföldvár

Képzeletszínházi előadás felnőtteknek: éles tükör szavakból csiszolva.

Előadják: Haumann Petra és Oszter Alexandra színművészek

Az előadás elején egy rövid riport-dokumentumfilm kerül vetítésre Janikovszky Éva életművéről, a népszerű írónő munkásságáról, majd ezt követően kezdődik a vidám képzeletszínházi előadás egy felvonásban, melyben értő interpretálásban hallhatjuk a szerző legismertebb felnőtteknek szóló írásait.

„Gyűjteményünk zene nélküli, pusztán szövegekből álló lemezeket tartalmaz, melyeknek emelkedő vagy lejtő dallamát egyedül az élőbeszéd sodra szabja meg. Szerzőjük mindig maga az előadó, s a hallgatóságot is ő választja meg. Hol ennek adja elő, hol annak. Van úgy, hogy ugyanannak, csak éppen egyszer ezt, másszor meg azt.
Gyakran játszott, örökzöldeknek is beillő lemezek ezek, amelyek mindenkor a szerző véleményét, határozott állásfoglalását, helyeslését vagy helytelenítését, egyetértését vagy tiltakozását, elragadtatását vagy felháborodását hivatottak tolmácsolni az élet egy-egy mindennapi kérdésében.”

Jegyár elővételben 2500 Ft, az előadás napján 3000 Ft.

Jegyvásárlás online ide kattintva.

S hogy milyen lemezek ezek? És miben különbözik az egyik oldaluk a másiktól? Hát nézzük csak! A lemez egyik oldalán például ez áll:
“Anyuka drága, én nem tudom, hányszor mondjam még, hogy végre megértse, hogy az én szekrényemben ne tessék turkálni, ne tessék nézelődni, az én holmimat nem kell rendbe rakni, nem kell összehajtogatni, nem kell újramosni, nem kell megvarrogatni, az én holmimat tessék békén hagyni! És azzal se fárassza magát anyuka, hogy kiválogassa, mire nincs szükségem, mit lehetne a Vargáné lányának adni, és mit lehetne kidobni. És hol van az a kis zöld tégely, ami itt volt a sálak alatt? Úristen, hát hogy lett volna üres?”

Ugye mennyire igaza van? Csakhogy ezeknek a lemezeknek van másik oldaluk is! És a másik oldalon más a szöveg is. De az előadó ugyanaz. Például:
“Lacika, hát hogy beszélsz te az anyáddal? Mi az, hogy mért turkálok a szekrényedben? Vedd tudomásul, édes fiam, hogy ha én egyszer végre rendet rakok helyetted ezen a szeméttelepen, akkor te nekem csak egyet mondhatsz: azt, hogy köszönöm szépen! Hogy dobtam volna ki azt a plakátot, amit egy hétig csináltatok, mikor azt se tudom, hol van?! Mit tudom én, hol vannak a fényképek, nem, nem voltak a nagy fémdobozban, mert abba belenéztem és abban nem volt semmi, de nehogy már rajtam keresd ezeket a limlomokat, inkább tartsál rendet, fiam!
Hát igen, vannak problémák, amelyekkel szembe kell néznünk… Erre vállalkozik Janikovszky Éva vidám „lemezgyűjteménye”.

Jegyvásárlás:
Online ide kattintva. A kedvezmény a jegyek kosárba tétele után íródik le!
A Bajor Gizi Művelődési Házban, nyitvatartási időben (8623 Balatonföldvár, Kőröshegyi út 1.)

Jegyárak: Elővételben 2.500 Ft | Az előadás napján: 3.000 Ft
Támogatói jegytípusok: 5.000 Ft | 10.000 Ft | 15.000 Ft
Legyen Ön is a Kultkikötő pártolója! Ha teheti, váltson támogatói jegyet az előadásra, hogy minél több helyre eljusson a minőségi kultúra.

Helyszín:
Bajor Gizi Művelődési Ház
8623 Balatonföldvár, Kőröshegyi út 1.

A színpadi szövegváltozatot készítette és az előadást rendezte: Tollár Mónika

Az előadás időtartama kb. 60 perc.

Jegyvásárlás online ide kattintva.

3

Kapcsolódó tartalmak

-