BorKultúra a Kultkikötőben | Laposa Borbirtok

Nem is olyan régen adtunk hírt arról, hogy idén a Kultkikötő az északi parton is vitorlát bont, a helyszín pedig nem más, mint a FrissTerasz Badacsonyban. A Laposa Pincészet Friss ízeibe viszont nemcsak a badacsonyi programhelyszínen, hanem ezúttal Balatonföldváron is belekóstolhatunk. Lássuk csak, mit is érdemes tudni a Pincészetről!

A Laposa Birtok mára Badacsony egyik legkedveltebb borászatává vált. A család alapvetően tradicionális, helyi szőlőfajtákkal foglalkozik, amelyek a vulkanikus eredetű tanúhegyek legjobb területein teremnek. A Pincészet alapvetően fehérborokat készít. A Badacsonyi borvidékre jellemző, tradicionális, helyi szőlőfajtákkal dolgoznak. Évente összesen kb. 250.000 palack Olaszrizling, Rajnai rizling, Szürkebarát, Kéknyelű, Furmint és Juhfark készül náluk. Boraiban – amelyeknek intenzitását és tisztaságát korszerű technológiák alkalmazása adja – igyekeznek megmutatni a bazalthegyek minden szépségét. Alaptételeik (Friss, Illatos és Rosé) gyümölcsösebbek, könnyedebbek, míg komolyabb boraiknál hangsúlyosabban van jelen a termőhelyre jellemző ásványosság, amely minden esetben eleganciával párosul.

„Nem a klasszikus történetet jártuk be, mi Budapestről költöztünk vidékre. Nem nehéz beleszeretni ebbe a tájba… Lehet, hogy a messziről jött ember tud csak igazán lokálpatriótává válni?! Hiszünk abban, hogy a természeti és gazdasági egyensúlyt fenn lehet tartani közvetlen környezetünkben. Ezért vásároljuk helyi termelőktől a régióban megtermelt alapanyagokat, a szezonalitást szem előtt tartva. Ezért álmodunk évről évre valami újat, egy helyet, ahova mi is szívesen járunk, ezért szervezünk programokat, melyeken szívesen részt veszünk, építjük és fejlesztjük Badacsonyt, mert itt a jövőnk.” Laposa Zsófi és Laposa Bence 

Kóstolja meg a Laposa Borbirtok borait a Heisenberg című előadás és a Blahalouisiana szimfonik koncert estéjén a balatonföldvári Kultkikötőben! 


2018.06.22. péntek 14:40

Kapcsolódó tartalmak